Tvrtka Gavrilović najstarija je mesna industrija u Hrvatskoj, s tradicijom dugom 330 godina. Prvi Gavrilovići dolaze u Petrinju već polovicom 17. stoljeća. Braća Ivan i Petar počinju se baviti mesarskim zanatom. Godine 1773. carica Marija Terezija određuje Petrinju za središte cehovskog obrta za cijelu Krajinu. Među osnivačima mesarskog ceha u Petrinji nalaze se i braća Gavrilović.
Oni su bili glavni opskrbljivači mesom Napoleonovih trupa u tadašnjoj Vojnoj krajini, s obzirom na to da je Petrinja u sastavu Napoleonove Ilirije bila od 1809. do 1813. godine, a Napoleonov maršal Marmont pretvorio je taj grad u sjedište svoje pukovnije. Zajedno s nekolicinom petrinjskih mesara i trgovaca, 1822. Ivan Gavrilović osniva prvu manufakturu. Tako su mesari Josip i Ivan Gavrilović postali i glavni su opskrbljivači Jelačićeve vojske mesom i mesnim proizvodima, prigodom godišnjih vojnih vježbi. 1883. sinovi pokojnog Mate Gavrilovića registrirali su tvrtku. U toj tvornici je radilo pedesetak zaposlenika. Tada je nastao i recept za Zimsku salamu.