Bez Rusa nema nagodbe, ali ima li je bez Knightheada?

Autor: Suzana Varošanec , 07. lipanj 2018. u 13:02
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sberbank je nezadovoljan visinom kamata za refinanciranje koja bi na kraju mogla biti između 10-13%, što znači kamatu, up front fee i ostale naknade.

Ako se ne ostvari povoljni kredit za refinanciranje roll up-a od 1,06 mlrd. eura, u pitanje dolazi i nagodba vjerovnika. Poruka je to drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletaeva i  upozorenje Vladi, koja, kako Rusi smatraju, mnogo može učiniti po tom pitanju.

Inače slijedi stečaj Agrokora, ili se mora produžiti rok za primjenu lexa, što potiče tezu o tri scenarija raspleta, iako su svi skloni da će se nagodba provesti.   

No, ovo inače nema veze s Vladom, niti se njih pita po kojim uvjetima će se davati kredit Agrokoru, tvrde izvori bliski velikim hrvatskim dobavljačima. Naime, nedavno je i Rusima ponuđeno da uđu u roll up, ali zbog kratkih rokova su svi zajedno zaključili da će im se nadoknaditi kroz tzv. contingency payment (60 milijuna kroz 4 godine ako se ispune EBITDA planovi za Agrokor). "Rusi su zainteresirani da se nagodba potpiše i zato je i Poletaev došao u Zagreb, pa dionici procesa ne vjeruju da će zbog toga pasti nagodba.

Rusi su nezadovoljni visinom kamata za refinanciranje koja bi na kraju mogla biti između 10-13%, što znači kamatu, up front fee i ostale naknade. No na kraju će i Rusi pristati na te uvjete, a onda će se kroz godinu dana refinancirati roll up, što je uobičajena praksa", tvrdi naš sugovornik. S druge strane, moguće je da su Rusi iznijeli načelni stav koji može značiti i sljedeće:  "Dok postoji opravdanje zašto je dopušteno izvanrednoj upravi da uzme po mnogima prevelik i skupi roll up kredit, danas se to nikako ne bi smjelo dopustiti kroz nagodbu i ugroziti buduće poslovanje". 

 

1,06 mlrd.

eura iznos je roll up kredita za Agrokor

Manevarski prostor Vlade
Neki ističu da bi to moglo značiti da Vlada, koja je iznad izvanredne uprave, može reagirati i uskratiti dozvolu da se nepovoljno i previše zaduži novi koncern čime bi se u startu kroz velik uteg novih obveza novog koncerna, uz 1,6 mlrd.eura, i kroz neprihvatljive kamate onemogućila konkurentnost i stvaranje nove vrijednosti.  Činjenica, pak, da Sberbank ne pristaje na kamate koje smatra lihvarskim, po nekima dobrim dijelom otvara i priču kako je do tog kredita došlo, ali i hoće li biti aktivirana njegova isplata po dospijeću prestankom lexa.

Dio kreditora je bio pozvan da se njihove stare tražbine stave u roll up čime im je osigurana naplata, ali je vruće pitanje kriterija po kojima su birani oni koji su pozvani. Da sam Adris, Agram ili Franck, kaže jedan poznavatelj prilika, to bi me zanimalo jer je roll up donio prednost u namiri tražbina.  Pitanje je i kolike kamate su danas prihvatljive, a prema procjeni konzultanta Drage Munjize, radi se o oko 2%, jer treba uzeti u obzir da oko pola posto kamata plaća Schwarz grupa. 

Pod zadnje sve više u fokus dolaze dva kuta iz kojih se može sagledavati ulazak i pozicija financijskih institucija u suvlasništvu Agrokora, pa je u tom svjetlu moguće promatrati i prijepore između budućih suvlasnika iz spektra financijskog sektora, ali i znakovito uključivanje  američkog veleposlanika u Hrvatskoj W. Robert Kohorsta kroz jučerašnju poruku "kako zbog izbjegavanja nepovoljnih scenarija pri postizanju nagodbe u Agrokoru, nijedna grupacija ne bi smjela imati više od 10% glasačkih prava".

Iako ruski Sberbank  ima značajan utjecaj te je očito da će biti jedan od najvećih dioničara u Agrokoru, Kohorst ne bi bio iznenađen da ulagači iz SAD-a ipak prednjače na tom području. Što se tiče različitih pozicija generalno jedan pristup znači da u poslovnoj strategiji prevlada prvenstveno vlasnički interes i dugoročniji pristup sudjelovanja u radu skupštine dioničara koji bi se iskazivao u želji da kao potencijalni kreditori novog koncerna preferiraju i 'guraju' nisku cijenu zaduženja, jer to omogućuje bolju konkurentnost i kvalitetnije operativne rezultate, ali i povrat svojih ukupnih ulaganja putem više dividende i više cijene dionica u minimalno srednjoročnom razdoblju.

Drugi pristup može biti također legitimna težnja za povratom na uloženi kapital  kroz višu cijenu kamata na posuđeni novac u budućem razdoblju, pri čemu je vlasnički udio u koncernu promatran samo kao 'nužno zlo' koje treba što prije staviti u preprodaju,  uz težnju da se što prije ostane samo kreditor, a ne i investitor. "U tom svjetlu treba promatrati eventualne prijepore između budućih suvlasnika iz financijskog sektora, čija strategija može biti prvenstveno ili ulagačka ili fokusirana na svoj osnovni biznis, a to je financiranje uz veću premiju rizika i kraći povrat investicije (roll up kreditiranje između ostalog)", pojašnjava Munjiza.

Kako bilo, bez glasova Sbera nema nagodbe, ali pitanje je ima li je bez glasova Knightheada, koji je, čini se, trenutno jedini kojem bi stečaj odgovarao jer su uzeli hipoteke i po novom stečajnom zakonu osigurani su po nekima bolje od ruske banke.  Odvjetnik Mićo Ljubenko smatra da su svi trebali biti svjesni od prvog dana da Sberbank ima učešće glasova bez kojeg nije moguće izglasati nagodbu.

Rizik neuspjeha 
"No, tako se nije vodio postupak, već je tek zadnjih mjeseci to prihvaćeno. Međutim, isto tako Sberbank nije jedini veliki vjerovnik i može se reći da jednako tako postoje i druge grupe velikih vjerovnika o kojima ovisi prekoračenje praga od 2/3 glasova", kaže Ljubenko zaključujući da "smo kroz sve vrijeme fokusirani na pregovore dobavljača o kojima ne ovisi samo izglasavanje nagodbe, što je u smislu solidarnosti fer, iako formalno nije odlučno. Zbog toga nitko na sebe, kaže, ne bi trebao preuzimati niti rizik neuspjeha, niti priznanje uspjeha ovisno o rezultatu nagodbe. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Za radnike i proizvodnju je nebitna nagodba. Nagodba je samo bitna tko će biti novi vlasnik/ici..

Mutna posla Vlade polako dolaze na naplatu. Upetljavanje u odnose privatnih firmi da bi Borg i političari povezani s Borgom se naplatili, sada postaje smiješno. Ajde nek sada Plenkić proba se suprotstaviti Amerima i podržat Ruse.
Umjesto da je sve išlo redovnim postupkom..

New Report

Close