Bez rješenja za prijevoz. Butković: Ne mogu naređivati županijama

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2022. u 22:00
Jučerašnji prosvjed najavljen je ponedjeljak u sjedistu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske/D. Višnjić/PIXSELL

Udruga autobusnih prijevoznika nije podržala prosvjed.

Kao što su u ponedjeljak i najavili, zaposlenici u linijskom autobusnom prijevozu te njihovi sindikati, predvođeni Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), održali su jučer prosvjed ispred “kockice”, zgrade u kojoj je u Zagrebu smješteno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

No, kako su iz SSSH izvijestili tijekom jučerašnjeg dana, nije postignut nikakav dogovor nakon prosvjeda te sastanka s ministrom Olegom Butkovićem, koji tvrdi da je Ministarstvo učinilo sve da se problem riješi te pozvao županije da sklope ugovore s prijevozničkim tvrtkama.

Prosvjednici su tražili da županije s prijevoznicima sklope ugovore o linijskom prijevozu kojim bi se omogućilo subvencioniranje nerentabilnih linija, no zasad su to učinile samo Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija, pa u ostalima prijeti ukidanje linija.

To bi, upozorilo je njih 500-tinjak s transparentima i sindikalnim zastavama, značilo još veće probleme uglavnom u ruralnim krajevima iz kojih se stanovništvo ionako iseljava.

Ministar Butković nakon sastanka je izjavio kako su prosvjednici zatražili da Ministarstvo učini pritisak na županije koje ugovaraju javnu uslugu, jer da država to ne čini, već su doneseni zakon i uredba te je osigurano 430 milijuna kuna za provedbu javne usluge.

“Županije moraju ugovoriti javnu uslugu jer im Ministarstvo ne može narediti da to učine, već samo sugerirati. Stvorene su pretpostavke za ugovaranje javne usluge, pa se pozivaju županije da to što prije i učine, jer je šteta da novac stoji, a da ga županije ne koriste”, kazao je ministar.

Ustvrdio je i kako nema mogućnosti utjecati na povećanje plaća u privatnim tvrtkama te napomenuo da se Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta u prijevozničkom sektoru još uvijek primjenjuju te mjesečno primaju pomoć oko 25 milijuna kuna.

Istodobno su iz Udruge hrvatskih autobusnih prijevoznika, koja se nije priključila prosvjedu, objavili da ne podržavaju prosvjede jer ih smatraju nelegitimnim pritiskom na Ministarstvo i županije da provedu javnu uslugu netransparentno bez javnog natječaja i dodjele novac samo pojedinim privatnim poduzećima.

Komentirajte prvi

New Report

Close