Bez dopunskog dupla participacija?

Autor: Večernji list , 29. lipanj 2018. u 13:15
Druga je opcija uvođenje fiksnog postotka 
plaćanja participacije za pacijente , Foto: Pixsell

“Smisao je motivirati građane izvan sustava dopunskog da uđu u to osiguranje i da zdravstvene ustanove.”

Maksimalan iznos participacije za pacijente bez dopunskog zdravstvenog osiguranja udvostručit će se s dvije na četiri tisuće kuna ili će se pak u potpunosti delimitirati i uvesti fiksan postotak plaćanja. Ovo drugo znači da ako pacijent bez dopunskog završi u bolnici i njegov račun bude primjerice 50.000 tisuća kuna, participaciju će platiti 5000. Ako pak bude prihvaćen prvi prijedlog platit će 4000 kuna. Trenutan maksimalan iznos od 2000 koliko najviše može platiti pacijent bez dopunskog zdravstvenog osiguranja više nije opcija. Radna skupina pri Ministarstvu zdravlja koja radi na izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju donijela je upravo navedena dva prijedloga kao ključne izmjene, a bit će usvojen jedan od tih modela. Oboje imaju isti cilj – povećati broj građana s dopunskim osiguranjem, koje danas nema oko milijun njih. Pritom, kako neslužbeno doznajemo, neće poskupjeti polica dopunskog HZZO-a.

“Smisao je motivirati građane izvan sustava dopunskog da uđu u to osiguranje i da zdravstvene ustanove, prije svega bolnice koje su sada u minusu, uprihoduju više pri čemu se cijena police građanima ne povećava”, komentirao je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu otkud su ranije već izlazili s ovakvim prijedlozima.

Izuzev participacije, prema neslužbenim informacijama, izmjene ovog Zakona neće liberalizirati tržište obveznog zdravstvenog osiguranja koje ostaje isključivo pod Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close