Bez Crnoga čelika ĐĐ mora hitno po novi izvor novca

Autor: Marija Brnić , 30. listopad 2017. u 11:27
Tomislav Mazal/ Ivica Galović/PIXSELL

Upravi na čelu s Tomislavom Mazalom kojoj sutra istječe mandat podnijet će izvještaj o dokapitalizaciji premijeru i ministrici gospodarstva.

Nakon crnog petka koji je Đuri Đakoviću priredio očekivani strateški partner Crni čelik kuvajtske grupacije Al Wazzan neuplatom svojih 250 milijuna kuna za nove dionice, danas će se popodne ili sutra razmatrati daljnje opcije za slavonskobrodsku kompaniju.

Uprava na čijem čelu je Tomislav Mazal izvješće o ovom postupku dokapitalizacije podnijet će, kako saznajemo, premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici gospodarstva Martini Dalić, jer u utorak, inače, istječe mandat Mazalu u Upravi Đure Đakovića.  Iako je uprava po isteku i posljednjeg, trećeg roka za uplatu dionica izvijestila na Zagrebačkoj burzi da se postupak dokapitalizacije obustavlja, ostaje mala mogućnost da se uplata realizira. Uprava je, naime, navela kako je od upisanih dionica na iznos od 256,56 milijuna kuna na račun sjelo 6,56 milijuna kuna od institucionalnih ulagača, a da je ostali iznos Crni čelik izjavio da je uplatio, no da iz tehničkih razloga njihova uplata nije bila vidljiva. 

Pokažu li se njihove tvrdnje točnima, uprava će imati slatke brige, jer će najprije s pravnicima trebati rasvijetliti daljnje postupanje, odnosno ima li obvezu ponavljati postupak izdavanja dionica, budući da u dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj nije bilo sličnog slučaja. Skupština na kojoj je planirano prihvaćanje izvješća o uplatama, a koje je bila zakazana za danas, otkazana je. Dok su oči Uprave brodske tvrtke još uprte u račun, među onima koji prate slučaj puno je više skeptika koji drže da se dogodio fijasko i da je potrebno rasvijetliti što je loše procijenjeno; model dokapitalizacije ili ozbiljnost ulagača. Nenad Bakić, najveći privatni dioničar u Đuri Đakoviću i zacijelo najviše zainteresiran za svoje ulaganje, još gaji optimizam u pozitivno okončanje priče s Kuvajćanima.

 

6,56 milijuna

kuna uplaćeno u ovom dokapu, čeka se ostalih 250 milijuna

"S obzirom na indikativnu izjavu Uprave objavljenu na ZSE o tehničkoj prirodi neuplate, ja vjerujem da je moguće da se dogodio zastoj. Ako taj novac sjedne, onda su tu veliki planovi i velike mogućnosti za Đuru Đaković", kaže Bakić. Ministar državne imovine Goran Marić ističe kako mu je žao ako proces izdavanja dionica Đure Đaković ne uspije, no dodaje i kako je cijeli postupak dokapitalizacije započet i vođen mimo konzultacija s njegovim ministarstvom, te da svu odgovornost za njega snosi uprava Đure Đaković. Ministarstvo gospodarstva, kao resorno, također nema detaljnih novih informacija, pa i svoja stajališta najavljuje iznositi tek nakon što dobije uvid u stanje na terenu. Ne pokažu li se osnovanima očekivanja o uplati 250 milijuna kuna Crnog čelika, Tomislav Mazal nema razlog za ostanak u Đuri.

On će u tom slučaju eventualno dobiti produljenje mandata do primopredaje svom nasljedniku, budući da je postupak odabira novog menadžmenta putem javnog natječaja još uvijek u tijeku. A kako se neslužbeno čuje, Mazal nije niti istaknuo kandidiru. U nemogućnosti da se provjeri što se dogodilo s kuvajtskim investitorom, u opticaju je nekoliko objašnjenja zašto nije uplatio najavljeni novac. Prema jednima, posrijedi je tipična bliskoistočna ležernost u poslovanju gdje ništa ne prolazi bez komplikacija i gdje se ne mora nužno pridržavati striktnih rokova.

No, zastoj u realizaciji neki pripisuju i tomu što nisu u Hrvatskoj dočekani s povjerenjem, pa ih se sumnjičilo jer nastupaju kroz malu i tek registriranju tvrtku u Hrvatskoj, a i iz same Vlade nije s punim uvjerenjem dočekana njihova ponuda. Na samoj sjednici na kojoj je odobreno pokretanje novog izdanja dionica s oprezom je naglašeno da će to biti dobro rješenje za Đuru "ako uplate". Ponuda Kuvajćana koju su predstavili u Vladi, točnije ministrici gospodarstva Martini Dalić, podrazumijevala je upis dionica u iznosu od 250 milijuna kuna kojima će steći 51 posto udjela.

Izdanje koje je provođeno omogućilo je sudjelovanje i drugim ulagačima, što može biti razlog zbog kojeg su Kuvajćani odgađali uplatu do zadnjeg trenutka, kako bi bili sigurni da se nije uključio neki veći igrač. Ipak, činjenica je da su kasnili sa sva tri roka pa je ponedjeljak u svakom slučaju napet dan. Osim o tome je li propala prilika ulaska privatnog strateškog partnera, čeka se i financijsko izvješće za prva tri tromjesečja, a iz svega bi trebalo biti jasnije koliko tvrtka ima kapitala za nove poslove, s Kuvajćanima ili bez njih. Neuspjeh, kažu iz vladinih krugova, neće značiti i gašenje Đure Đaković, ne samo zbog socijalne situacije u Slavonskom Brodu, nego i stoga što u Europi njihova industrija, pokazuje se, ima budućnost. Samo će se tražiti novi izvor kapitala.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovi pale pare skoro ka Petrokemija

New Report

Close