Beroš otkrio koje će profesije od listopada na posao samo uz covid potvrdu

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2021. u 09:26
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Od uvođenja covid potvrda za kafiće, restorane, šoping centre i frizeraje se odustalo.

Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu. Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

– Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje – objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

Nakon najave uvođenja potvrda u sustav zdravstva, prema neslužbenim informacijama, sljedeća na redu je socijala, a ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović počeo se pripremati. No, hoće li i djelatnici u domovima za starije također od početka listopada ili nešto kasnije na posao uz covid-potvrdu, ovisi o organizaciji.

Jedno je sigurno, doznajemo, odluka je donesena. Što se tiče školstva, to je na nešto dužem štapu, a odluka se još čeka. Krenu li i oni u tom smjeru, zapravo će se pokriti sve ranjive skupine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Testiranje neka izvole platit sami, ili im skinite s plaće. Isto tako trebaju platit i liječenje oni koji se ne žele cjepit.

New Report

Close