Beroš obećava da ćemo kraja ožujka procijepit 20 posto stanovništva, Capak kaže 50 posto do ljeta

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2021. u 11:13
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze . 807 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Preminule su 4 osobe.

Krunoslav Capak naveo je da je u odnosu na prije tjedan dana zabilježen porast od 25 posto novih slučajeva. 14dnevna stopa incidencije je najniža u Istri, a najviša i dalje u Dubrovačko-neretvanskoj. Pali smo na 7. mjesto na listi država EU.

Udio pozitivnih danas je porastao na 12,8 posto. To je također porast jer se taj postotak kretao između 7 i 8 posto.

Ministar Vili Beroš rekao je da je jučer u medijima vidio kako je prošlo godinu dana od njihove prve ocjene da su iduća dva dana ključna.

Kako tada tako i danas mogu također reći da su idući tjedni ključni, rekao je Beroš. Zaključio je da je zdravstveni sustav adekvatno odgovorio na ugrozu te zaključio kako je cjepivo tu (iako je Hrvatska među najlošije procijepljenim državama u Europi op.a.).

Do kraja ožujka procijepit ćemo 20 posto stanovništva prvom dozom, najavio je Beroš. Capak je naveo da bi do ljeta mogli doseći više od 50 posto imunih osoba u Hrvatskoj, ali se ogradio da je to pod uvjetom da sve najavljene tranše isporuka stignu na vrijeme.

Na pitanje zašto je Hrvatska po procijepljenosti na začelju kazao je da je uzrok tome u činjenici da je Hrvatska naručila najviše doza AstraZenece koja je kasnije registrirana, no uvjerava da će Hrvatska vrlo skoro sustići, a vjeruje i prestići brojne države koje su sada ispred nas.

I Capak i Beroš pozvali su na maksimalno pridržavanje mjera. Davor Božinović najavio je nastavak dosadašnjih mjera te naglasio da se nada da nas brojke neće tjerati na nova ograničenja.

Capak je naglasio da je preporuka da se i dalje, bez obzira je li netko cijepljen ili ne, moraju nositi maske jer ne postoje dokazi da cijepljenje zaustavlja transmisiju virusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close