Beroš: Iznenadile su me brojke, trudimo se naći način kako to zaustaviti, postoji nova dodatna opasnost

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2020. u 08:13
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je komentirao današnji skok od 255 novozaraženih koronavirusom.

“Iznenadile su i mene brojke jer ujutro nisu bile takve, međutim, naknadno je još nekoliko podataka došlo iz određenih žarišta.

“Ništa. Razmišljamo o svim elementima i trudimo se naći način kako to zaustaviti”, izjavio je Beroš.

Oko sjednice slovenske vlade i odluke o karanteni za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske rekao je da je prije sat vremena bio na telefonu sa slovenskim ministrom.

“Obećao je javiti kada završi, još se nije javio” – rekao je Beroš na izlasku iz zgrade Vlade prije nego je Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu.

Nešto kasnije, ministar Beroš je za RTL rekao da moramo biti zabrinuti dok je god virus među nama i pozivati na odgovorno ponašanje.

“Dva dana zaredom je broj veći od 200, danas 255, na taj način smo smo došli do kumulativne stope oboljelih u 14 dana koji iznosi 47, što je značajno. No, dobro je da je većina žarišta pod kontrolom i da znamo izvore širenja infekcije i njihove kontakte i epidemiolozi, kao i dosad, rade iznimno vrijedan posao, da bi zaustavili širenje infekcije”, kazao je Beroš i dodao kako njihovi napori neće biti dovoljni i da se moramo odgovorno ponašati.

“Pogotovo to moramo zbog jednog detalja. Mnogi naši mladi koji su bili na jadranskoj obali pa su se, što je potpuno razumljivo, opustili, sada se vraćaju u kontinentalne domove i tu postoji opasnost da virus, ukoliko su zaraženi, prenesu na svoje starije i na svoje kompromitirane imunološki ukućane. To je nova i dodatna opasnost”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li očekivati dodatni rast broja zaraženih, kazao je da je to teško reći. “Današnji broj je sigurno posljedica toga što je učinjeno više od 2300 testiranja, daleko najviše dosad. S toliko velikim brojem testiranja za očekivati je da će broj novooboljeh biti nešto veći”, kazao je i dodao da moramo iz dana u dan i iz sata u sat pratiti situaciju i reagirati.

“Moje ranije upozorenje je korak u tome smislu. Virus se na ovaj način sa jedne mlađe populacije, čemu svjedočimo posljednjih 20-ak dana, jer je prosjek bio, prvo 31, a onda 36 godina, relativno mlađi ljudi. Sada njihovim povratkom na kontinent može doći do prenošenja virusa na stariju populaciju, što ne bi bilo dobro”, kazao je ministar.

Odgovorio je i na pitanje treba li testirati još i više, posebno jer ima asimptomatskih slučajeva.

“To se pitanje postavlja od početka. Imali smo strategiju koja je u početku polučila dobre rezultate. Mnogi znanstvenici se slažu da prvi i ovaj sljedeći val koji očekujemo u rujnu neće imati sve potpuno iste epidemiološke karakteristike. Lako je moguće da ćemo u jednom trenutku odlučiti početi više testirati”, kazao je Beroš.

Samo u jednom danu na svoje crvene liste stavile su nas Velika Birtanija, Njemačka i Slovenija. Na pitanje jesmo li sigurna zemlja, Beroš je odgovorio: “Mi od naših brojeva novozaraženih ne možemo pobjeći. Potpuno je legitimno da te zemlje, u koje se njihovi stanovnici vraćaju sa ljetovanja u Hrvatsku, vode računa o njihovom zdravstvenom stanju i uveli su određene kriterije koji su granica za uvođenje restriktirvnijih mjera.”

“Mi smo sa svojim brojevima u proteklim danima dosegnuli neke od granica i one su reagirale kao što su reagirale”, kazao je Beroš.

“Naša ideja je bila upozoriti sve, odnosno ukazati na to da epidemiološka situacija na području cijele Hrvatske nije jednaka i da postoje županije gdje je epidemiološka situacija u zadnjih mjesec dana savršena. No, postoje i županije, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska, koje pokazuju nešto lošije rezultate”, kazao je. Upravo je Njemačka u svojoj odluci izdvojila te dvije županije.

Odgovorio je i na pitanje kakve treba biti epidemiološka situacija da bi se odgodila nastava u školi. Rekao je da radna skupina u Ministarstva obrazovanja upravo raspravlja o tome i da je dvoje epidemiologa u toj radnoj skupini. “Oni će zajedno sa stručnjacima koji se bave obrazovanjem donijeti kriterije koji će opisati epidemiološku sliku koja bi eventualno mogal odgoditi početak nastav”, rekao je Beroš i dodao kako to ne očekuje.

“Ako sve bude prema nekim našim predviđanjima školska godina bi trebala početi u predviđenom terminu”, zaključio je Beroš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ministar nikako ne smije reći da su ga iznenadile brojke. Nakon perioda kada se zaustavio gradski, međugradski, avionski i sav promet, a broj oboljelih je bio daaleko manji, današnja situacija nije dobra za nas. Ministre, zakazali ste.

New Report

Close