Beroš izgubio na sudu nakon što je prijavio mladića zbog poruka na Facebooku

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2022. u 10:33
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sud je u konačnici zaključio da su poruke ministru kao službenoj osobi ‘zapravo izraz revolta i nezadovoljstva radom oštećenika u Stožeru civilne zaštite RH u vrijeme epidemije Covid-19, dakle u doba mnogih ograničenja u životu i radu građana RH i obolijevanja mnogih građana s velikim brojem umrlih’

“Poruke upućene oštećeniku iskazane su neprimjerenim, čak i uvredljivim rječnikom, međutim ne mogu se, po stavu ovog drugostupanjskog suda, tumačiti kao prijetnja upućena oštećeniku, već kao neprimjerena i uvredljiva kritika rada oštećenika­”, stoji u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Varaždinu kojom je M. S. (28) iz Belišća oslobođen optužbe za prijetnje ministru zdravstva Viliju Berošu.

Kako javlja Jutarnji list, Belišćanin je u razdoblju od 2. do 27. listopada 2020. godine u tri navrata putem Messengera poslao tekstualne poruke Berošu.

Kod Beroša su te poruke izazvale ”strah, tjeskobu i uznemirenost” pa je sve prijavio policiji, a oni Državnom odvjetništvu koje je protiv M. S. podiglo optužnicu. Mladića se teretilo da je ”drugome ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio i uznemirio, a kazneno djelo je počinjeno prema službenoj osobi u svezi s njegovim radom.”

Općinski sud u Osijeku u prvostupanjskom je postupku 31. prosinca 2021. osudio M. S. na zatvorsku kaznu u trajanju od 8 mjeseci, uvjetno na tri godine, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja Beroša u trajanju od tri godine, pri čemu mu ne bi smio prilaziti na manje od 100 metara niti s njime uspostavljati bilo kakav kontakt. Žalbu na takvu presudu uložili su i DORH, ali M. S. putem svog odvjetnika Dražena Srba iz Osijeka. DORH je tražio da se kazna preinači i da M. S. bude osuđen bezuvjetno na osam mjeseci zatvora, dok je obrana tražila da se presuda ukine ili vrati prvostupanjskom sudu na ponovno postupanje. Županijski sud u Varaždinu ocijenio je da je njegova žalba osnovana, a DORH-a bespredmetna. Optuženi, naime, nije negirao da je poslao poruke ministru, ali je tvrdio da nije imao stvarnu namjeru prijetiti mu.

Ministar je, inače, u svom iskazu kao svjedok rekao da se ne sjeća od koga je primio poruke, ali da su one ”sadržavale neistine i prijetnje koje su ga uznemirile i povrijedile.” Sud je u konačnici zaključio da su poruke ministru, nedvojbeno kao službenoj osobi, ”zapravo izraz revolta i nezadovoljstva radom oštećenika u Stožeru civilne zaštite RH u vrijeme epidemije Covid-19, dakle u doba mnogih ograničenja u životu i radu građana RH i obolijevanja mnogih građana s velikim brojem umrlih.”

Komentirajte prvi

New Report

Close