Beroš apelira na naciju: Sve je više onih na respiratoru, moramo se uozbiljiti

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2020. u 13:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentirajući razliku u brojkama između Hrvatske i Srbije, rekao je da oni sisu uvodili bitno različite mjere.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je današnje rekordne brojeve novozaraženih i preminulih, napominjući da se to mora usporiti. ‘Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava za prijem Covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Moramo se konsolidirati, solidalizirati, jer moramo sami pobijediti širenje virusa’, rekao je Beroš.

“U Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore, ali zbog uvjeta tamo nismo planrali zaprimati bolesnike. Osim KB Dubrava postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija Arena i slično, u velikim gradovima”, rekao je ministar zdravstva, prenosi N1.

Apelirao je da se spoznaju brojevi, pravci kretanja, da se ‘uozbiljimo i zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu potrebni’.

Kazao je da se dio hitnih Covid pozitivnih pacijenata smješta u KB Dubrava, a ostali, ne-Covid pacijenti, po ostalim zagrebačkim bolnicama, što je s ravnateljima već dogovoreno.

‘Imali smo B opciju, da se u sve bolnice stavljaju Covid pozitivni bolesnici, ali je gotovo jednoglasno odbijena. Ako druge bolnice ne žele primati Covid pozitivne, moraju prilagoditi hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb’, naglasio je.

Komentirajući razliku u brojkama između Hrvatske i Srbije, rekao je da oni sisu uvodili bitno različite mjere.

‘Ne mogu objasniti tu razliku niti je to moj zadatak, o tome vode računa epidemiolozi. Moj primarni zadatak je prilagoditi zdravstveni sustav novim uvjetima i to radimo. Apeliram na cjelokupnu naciju da drže razmak. To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim zdravstveni sustav situaciji’, rekao je Beroš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa zatvorite sve na dva – tri tjedna, kupite bolnicama malo vremena i predaha, pa opet otvorite…ah da, ne možete jer ste proračun odavno profućkali političkim šopingom..

New Report

Close