Bernarda Cecelja ulazi u zdravstveni turizam

Autor: Suzana Varošanec , 05. siječanj 2015. u 13:34
Bernarda s proizvodnjom madraca ostvaruje godišnji prihod oko 45 mil. kuna/Marko Jurinec/PIXSELL

Projekt uživa podršku lokalnih vlasti, a to je ključno jer je onda neupitna i koncesija za eksploataciju lijekovite vode.

Hotel s pet zvjezdica u Varaždinskim toplicama, s nizom zdravstvenih usluga i wellness centrom, uz mogući smještaj za treću dob, novi je projekt koji se smiješi u branši zdravstvenog turizma, a naumila ga je realizirati tvrtka Bernarda.

Ovaj uspješni proizvođač kreveta i madraca sa sjevera Hrvatske – uz oko 45 milijuna kuna godišnjih prihoda u posljednje vrijeme dobiva i svjetska priznanja za svoje proizvodne inovacije, kako se čini nezaustavljivo kreće u novi poduzetnički  poduhvat. "Pucamo na pet zvjezdica, te iako još nismo okrupnili dovoljnu količinu zemljišta, od projekta ne kanimo odustati. To znači da ako se stvari budu loše razvijale, nećemo graditi hotel s pet, nego s četiri zvjezdice, iako valja reći da to nije naš cilj, izjavio je za Poslovni dnevnik Boris Perovski, član uprave sestrinske tvrtke Bernarda Nova. Inače, Perovskog sa Bernardom Ceceljom, pored biznisa, povezuje i najbliže krvno srodstvo; on je njezin sin. "Bernarda je obiteljstva tvrtka, što znači da sam u konkretnom slučaju osobno angažiran za razvoj našeg prvog projekta u zdravstvenom turizmu.

U svakom slučaju postoji tijesna suradnja što je uostalom uobičajena praksa u stabilnim obiteljskim poduzećima", rekao je Perovski. Namjera Bernarde je napraviti u Varaždinskim toplicama isto ono što su napravile pojedine obiteljske tvrtke, primjerice, u Austriji, s naglaskom na uslugama najvišoj klijenteli. Kako sličnih kapaciteta manjka na domaćem tržištu, projekt uživa podršku lokalnih vlasti, a to je ključno jer je neupitna koncesija za eksploataciju lijekovite vode. S njome još uvijek ondje ne raspolaže nijedan privatnik, a jedini koncesionar, koji ustvari niti ne predstavlja pravu konkurenciju, stara je javna bolnica koja niz godina čeka na modernizacju. Kod ove investicije se ne očekuju prepreke od strane vlasti i administracije – štoviše, svi bi da projekt što prije krene u realizaciju jer se njime otvaraju nova radna mejsta (30-ak), puni se proračun i varaždinski kraj dobiva dodatni turistički brend, pa ostaje za vidjeti hoće li se postići odgovor s privatnim vlasnicima susjednih zemljišta.

Do sada je otkupljeno oko 70% prostora od ciljane veličine potrebne za najvišu kategoriju. Riječ je o starim objektima, koje čeka rušenje, a arhitekti iz Varaždina pripremaju projekt, s time da presudnu ulogu igraju imovinsko-pravni odnosi."Riječ je o jednoj velikoj investiciji, a do kud će se ići i koje će biti mogućnosti, ovisi o tome na kojemu će se prostoru graditi. Mi smo tvrtka koja stoji iza onog što kažemo i u našem poslu ako sam dao ruku, onda će to tako i biti. Zbog takvih principa ne damo se ucjenjivati", poručuje Perovski ističući da su vlasnike isplatili po višoj cijeni od tržišne cijene, odnosno po cijeni koja je realna da je neko bolje doba. Očigledno je i da se kod novog projekta ponavlja isti poduzetnički recept kao i pri ustanovljavanju tvrtke Bernarda jer postoji interes isključivo za greenfield investiciju.

Za novi, pak, biznis izabrana je lokacija u srcu Varaždinskih toplica gdje je nedovoljno iskorišten, no komercijalno vrlo vrijedan prirodni resurs kvalitetne ljekovite vode. No, da bi projekt bio ekonomski najisplativiji, treba omogućiti izgradnju hotela najviše kategorije za koju propisi uvjetuju velik prostor. U konkretnom slučaju to znači najmanje 25 soba. Novi projekt nastavak je iskoraka Bernarde prema turizmu. Perovski navodi da već neko vrijeme rade u turizmu na dvije lokacije na Jadranu, a preko tvrtke Bernarda Nova. Ova je tvrtka vlasnica ekskluzivnih vila na Krku koje daje u najam isključivo gostima najdubljeg džepa. S druge strane, u Novalji razvija apartmanski biznis, a ti kapaciteti, također novosagrađeni, namijenjeni su mladima koje na Pag privlači Zrče. Za razliku od novih turističkih projekata koji su isto zahtjevni (u posljednje vrijeme sve učestalije im pribjegavaju razne tvrtke kao sporednoj djelatnosti), projekt elitnog hotela u staroj jezgri Varaždinskih toplica zbog svoje zdravstvene orjentacije je specifičan.

Za njegovu realizaciju, kaže Perovski, Bernarda Nova otvorena je prema partnerstvu s medicinarima. Suradnja je moguća i s partnerima iz područja dentalne medicine, pa sve do liječnika koji se bave estetskim zahvatima. Postoje šanse i da projekt postane europski. Iz tvrtka koja je poznata po tome što proizvodi kvalitetne madrace, poručuju kako žele da se i u njihovim objektima gosti osjećaju kao kod kuće, odnosno u vrhunskom hotelu. Na svjetskim sajmovima inovacija Bernarda je uvijek dobila najviše priznanja, njezin izvoz iznosi preko 85 posto proizvodnje, a i dalje se intenzivno širi. Tako je prošloga tjedna otvorila dućan u Zurichu, a u planu su isto tako novi dućani u još nekoliko švicarskih gradova, te uskoro prvo njezino maloprodajno mjesto u Dubaiju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A kako se drukčije naplatiti ! Samo hrabro.

New Report

Close