Beneficirani radni staž ima nešto više od 35.000 zaposlenika. Evo tko je sve na listi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2022. u 08:34
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

“Hitnjacima” je beneficirani radni staž ukinut još u ministarskom mandatu Andrije Hebranga, a sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš poručio im je da podupire njihove zahtjeve i uputio ih da se obrate Ministarstvu rada.

Djelatnici hitne medicinske pomoći nedavno su na prosvjednom skupu pred Banskim dvorima zatražili povratak beneficiranog radnog staža, odnosno prava na skraćeni radni vijek, koji u Hrvatskoj trenutno ima nešto više od 35.000 zaposlenika.

“Hitnjacima” je beneficirani radni staž ukinut još u ministarskom mandatu Andrije Hebranga, a sadašnji ministar zdravstva Vili Beroš poručio im je da podupire njihove zahtjeve i uputio ih da se obrate Ministarstvu rada.

Od djelatnika, koji zahtijevaju donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći koji će im omogućiti odlazak u mirovinu s 55 godina, traži se izrada elaborata kojim bi dokazali opravdanost svojih zahtjeva.

Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja na kojima se računa beneficirani staž u općem mirovinskom sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

U Ministarstvu rada kažu kako se stručna dokumentacija mora priložiti za točno određeno radno mjesto, odnosno zanimanje koje je definirano ugovorom o radu, a ako se traži za više radnih mjesta mora biti priložena stručna dokumentacija za svako pojedinačno radno mjesto.

Također, u stručnoj dokumentaciji mora biti naveden i podatak o broju ozljeda na radu i bolovanja na pojedinom radnom mjestu u razdoblju od pet godina te o profesionalnim bolestima u razdoblju od 10 godina.

Osim Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, beneficirani staž uređen je i posebnim propisima za pojedine kategorije osiguranika (npr. vojska, policija, vatrogasci, pomorci i dr.).

Beneficrani radni staž imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja…

Beneficrani radni staž u Hrvatskoj imaju i operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, policajci i vatrogasci…

U evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje je na dan 31. ožujka evidentirano ukupno 35.522 osiguranika (radna mjesta i zanimanja), kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Od tog broja, 24.271 osiguranika ostvaruje pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem prema općem propisu, a 11.251 prema posebnim propisima.

Stručnjaci medicine rada i zaštite na radu proveli su reviziju i izradili stručnu podlogu s analizom radnih mjesta i zanimanja na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem.

Odlučeno je da se ukidaju 43 radna mjesta na kojima nema zaposlenih radnika, a na 22 radna mjesta se snizio stupanj povećanja staža osiguranja, jer su stručnjaci utvrdili da su razvojem tehnologija i primjenom mjera zaštite na radu smanjeni rizici i štetnosti utjecaja na zdravlje.

Također, od tadašnjih 11 zanimanja, na temelju izrađenog elaborata uvedena su dva nova zanimanja, voditelj kabinske posade zrakoplova i član kabinske posade zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close