Beljaka napustio tvorac agrarne politike HSS-a

Autor: Božica Babić , 25. kolovoz 2016. u 22:01
Josip Kraljičković, Foto: Pixsell

Razočaran kadrovskom politikom, Kraljičković dao ostavku u stranci.

Josip Kraljičković, jedan od pionira i stratega agrarne politike Hrvatske seljačke stranke (HSS), u srijedu je čelniku stranke Kreši Beljaku podnio neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja Ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj te i na članstvo u ravnateljstvu. O svojoj odluci Kraljičković je istodobno izvijestio i sva stranačka tijela.

Što je bio motiv za ovakvu reakciju, što ga je to konkretno isprovociralo Kraljičković međutim, jučer nije bio voljan pojasniti. Tek je kratko iznio da o razlozima svoje ostavke neće javno govoriti s obzirom na uzavrelu predizbornu kampanju jer, ipak je on “izvorni haesesovac i ne želi naštetiti stranci u koju je ugradio mnoge godine rada kreirajući njezin razvoj.” Iako Kraljičković nije bio razgovorljiv na temu svoje ostavke Poslovni dnevnik dobio je iz neslužbenih krugova HSS-a presliku tog dopisa.

“Budući da sam se uvjerio da novi predsjednik i novo vodstvo HSS-a ne misle iskreno i ozbiljno ni prenositi članstvu i biračima, a niti u mogućoj prilici provoditi Program za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i selo kojeg ja potpisujem kao voditelj, koordinator i ravnatelj Ravnateljstva, podnosim ostavku. Skrećem pozornost svima dobronamjernima da putem ‘glasnogovornika’ koji nisu ni sudjelovali u izradi HSS-ova programa za agrar nećemo dobiti ni povjerenje niti vjerodostojnost.

Budući da svojim radom, znanjem i osobnošću nisam dobio povjerenje predsjednika i vodstva strane, a da su za njih neki drugi meni nepoznati kriteriji važniji, svojom ostavkom želim pomoći stranci i vodstvu u pronalaženju podobnije osobe kao i u sastavljanju budućih uspješnih kadrovskih križaljki.

Hvala svima na dosadašnjoj suradnji uz srdačan pozdrav i “ne bojte ih se”, svaka sila za vremena!” – najvažniji je izvadak iz Kraljičkovićeva pisma Beljaku.

Nagovješćuje li Kraljičkovićev potez da u stranačkom ‘loncu’ zapravo vrije sve jače nezadovoljstvo mnogih članova s osnivačkom iskaznicom HSS-a uzrokovano pojedinim potezima Beljaka moglo bi se uskoro doznati, možda i prije parlamentarnih izbora 11. rujna.

 

5,6milijardi kuna

isplati agencija godišnje poljoprivrednim gospodarstvima

Naime, u koalicijskom trgovanju sa Zoranom Milanovićem Beljak je dobio jamstva da HSS čeka cjelovito Ministarstvo poljoprivrede. Za tu mega-kadrovsku križaljku javno je svoju želju izrekao tek Stipe Gabrić Jambo, hoće fotelju jednog od pomoćnika.

Za razliku od ostalih političkih stranaka koje uz fotelje ministara još ne vežu imena Beljak je istrčao s prvim kadrovskim rješenjem iznenadivši kako brojne unutar HSS-a tako i javnost upućenu u problematiku oko hrvatskog agrara. Kao buduću ministricu poljoprivrede predstavio je Anu-Mariju Petin, ekonomisticu iz Orahovice koja plaću zarađuje kao predsjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Je li izborom Petin Beljak zapravo namjerno zaigrao na kartu asocijacija kroz razliku samo jednog slova ne bi li izborio što veći broj glasova birača, s obzirom na karizmu Marijane Petir najpoznatije članice HSS-a, znano je samo njemu. Za razliku od Kraljičkovića i Damira Kovačića te još nekih članova stranke poput Mije Latina koji su godinama sukreirali program HSS-a s dominantnom poljoprivrednom politikom, Petin se nikada nije bavila tom problematikom.

A sada je u prigodi da promovira mjere nove agrarne politike RH u čijoj izradi uopće nije sudjelovala. Bude li Narodna koalicija u poziciji da formira novu Vladu RH i Petin doista postane ministrica poljoprivrede ne čeka je lako razdoblje. Prva odluka koju bi morala potpisati, uz savladavanje nagomilanih problema u nacionalnom agraru, razrješenje je sadašnjeg v.d. ravnatelja najmoćnije Agencije za plaćanja koja godišnje poljoprivrednim gospodarstvima isplati više od 5,6 milijardi kuna. Na toj poziciji danas je, s mandatom do ožujka 2017. njezin brat Ivan Macanić. Nije primjereno da dvije najmoćnije pozicije drže sestra i brat, ona kreira zakone, a on bi ih provodio.v     

Komentirajte prvi

New Report

Close