Bećarac u Saboru: ‘Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje’

Autor: Poslovni.hr, Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 12:33
Dinko Burić. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Slavoniji se već pjeva novi bećarac: ‘Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje’.

Zasjedanje Hrvatskog Sabora nastavljeno je raspravom o prijedlogu zakona o trošarinama koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja, a njime će sustav trošarina u Hrvatskoj u potpunosti uskladiti s onim u Europskoj uniji, što će dovesti do značajnijeg poskupljenja cigareta.

Zoran Vinković iz HDSSB-a naglasio je kako je neusklađenost cijena velik problem i unutar Europske unije te ponovio kako sumnja da ćemo 1. srpnja ući u Uniju, prenosi Dnevnik.hr. 'Trošarinama ćemo utjecati na cijenu duhana. Neću propagirati pušenje, čak se i sam želim maknuti od toga, ali poskupljenje će potaknuti šverc duhanskih proizvoda, dovoljno je pogledati naše granične prijelaze. Hrvati će se vrlo brzo snaći pa će zbog teške situacije prijeći na pušenje trave', rekao je Vinković.

Rasprava se nastavila u tonu prepirke između oporbe i vladajućih oko poskupljenja koje su građani već iskusili te koja će iskusiti zbog većih trošarina na određene proizvode, piše Dnevnik.hr. Replike na raspravu HDZ-ove Martina Dalić bile su brojne, a za istu se javio i HDSSB-ov Dinko Burić koji je za tešku situaciju okrivioVladu, premijera i ministra financija koje je nazvali neposobnima, te je dodao kako se u Slavoniji već pjeva novi bećarac: 'Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje'.

Većina klubova podupire novi zakon o trošarinama

Saborski klubovi uglavnom su danas podržali prijedlog novog Zakona o trošarinama, no HDZ je svoju potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana po kojemu bi se iznosi trošarina na električnu energiju i plin određivali ovisno o tome je li riječ o poslovnoj ili neposlovnoj upotrebi. 

Ivo Jelušić (SDP) rekao je kako vjeruje da će skuplje cigarete ponukati dio pušača da prestanu, ili barem smanje pušenje – ulaskom Hrvatske u EU minimalna trošarina na jednu kutiju cigareta bit će 10 kuna, a krajem 2017. godine, kada će hrvatski sustav trošarina u cijelosti biti usklađen s onim u EU, minimalna trošarina iznosit će 13 kuna.

"I raspoloženje u europskom društvu danas je da pušenje nije 'in'. Nije ovo nikakvo penaliziranje, nego je taka stav u Europi i svijetu", poručio je.

Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) rekao je kako se zakonom s direktivama EU usklađuje sustav oporezivanja štetnog luksuza (duhan i alkohol) te prekomjernog trošenja energije.

Izrazio je uvjerenje da će se veći dio hrvatskih pušača u idućih nekoliko godina "odučiti od pušenja", s obzirom na to da se cijena jedne kutije cigareta u EU prosječno kreće oko 5,20 eura ili 40 kuna, dakle duplo više nego trenutno u Hrvatskoj.

"Oni koji nemaju više neće imati utjehu u dimu da si malo uljepšaju dan, a slična situacija je i s alkoholom", poručio je Vuljanić, na što mu je replicirao Stjepan Milinković (HDZ), ističući kako je apsolutno protiv takvog uljepšavanja dana "jer nam je poznato kolika je smrtnost takvih uljepšivača dana".

Zoran Vinković, koji je izlaganje počeo čestitkom Hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji na sinoćnjoj pobjedi nad Francuskom, kazao je kako su u HDSSB-u svjesni potrebe usklađivanja s propisima EU, ali ih smeta što je vladajuća hrvatska politika, tvrdi, dovela do toga da se ulazak u EU navodi kao jedini izlaz iz krize.

"S obzirom na to da Slovenci imaju velike probleme u svom parlamentu, sumnjam da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme i ne vjerujem da ćemo 1. srpnja ući u EU", poručio je.

S obzirom na to da od početka godine posjedovanje droga više nije kazneno djelo, Vinković pretpostavlja da će pušači doskočiti rastu cijena cigareta "pa će umjesto cigareta početi pušiti 'travu'".

"To je jedina olakšica koju smo dobili do sada – pušite marihuanu i nećete biti kažnjeni", rekao je Vinković.

Martina Dalić se u ime HDZ-a složila da se predloženim zakonom ispunjavaju europske obveze, ali i prigovorila što zakon ne iskorištava mogućnost olakšice i izuzeća koje postoje i u europskim direktivama s kojima se zakon usklađuje.

U tom je smislu najavila amandman po kojemu bi se visina trošarina na plin i električnu energiju određivala ovisno o tome radi li se o poslovnoj ili neposlovnoj upotrebi, a o prihvaćanju ili neprihvaćanju tog amandmana ovisit će i potpora HDZ-a predloženom zakonu.

Naglasila je kako direktive EU dopuštaju da trošarine u poslovnoj upotrebi tih energenata budu manje nego u neposlovnoj, prozivajući Vladu kako ne stoje njezine tvrdnje kako je poslovnu i neposlovnu upotrebu teško razgraničiti.

Komentari (6)
Pogledajte sve

ovak;

imam nekaj vrta,
plan mi je ove godine poduplat proizvodnju povrća,
iz razno raznih razloga prisiljen sam na to….daklem osobna upotreba…

pitanje za vladajuće!!!

trebam li se odreći dijela povrća i jest ga s knedlom u grlu kad dođem na onaj oporezivi dio???? smijem li susjedu dati višak il’ da kome prijavim i to???

bojim se da ako i želim dat košaru poreza u povrću, da me se ne pita,

a di je kokoš???

lako je dizat ruke, i opirat se kao mi nećemo, ali prošlo je jel je većina tako odlučila,
ali teško je uopće i znat za kaj se diže ruka, pa kud bi došli kad bi u detalje pročavali i čitali sa smislom za što sve glasuju…

pa to su deseci tisuća stranica teksta, pa nije to alan ford, kojeg si s guštom pročitaš….

samo hdssb-ove krmače prase 3. ne kaže se džaba 13-to prase. oni sa selom imaju veze ko ja sa umjetničkim klizanjem na ledu.

Kakva 2 praseta? – Uskoro će Vam “oteti” i krmaču!

Ovo nije smješno !

ovo je istina , ovo je za plakati .

Sa velikim porezom uništili su Hrvatsko gospodarstvo .

Siguran sam da od onog trečeg praseta Vlada uzme još pola .

Novinari , istražite koliko mi u stvari plačamo poreza .

New Report

Close