Batižele u 2023. s investitorom, ulagači u niskom startu

Autor: Suzana Varošanec , 29. lipanj 2022. u 22:00
Foto: PD

Podrška Europske banke za obnovu i razvoj potakla još veće zanimanje, a tim međunarodnih i lokalnih stručnjaka bavit će se provođenjem natječaja.

Vrlo dobro napreduje razvojni projekt Batižele na prostoru bivšeg TEF-a, jedan od vrijednosno i strateški gledano vodećih projekata prenamjene brownfielda koji drži ključeve budućnosti Šibenika te je od iznimne važnosti i za širu regiju.

Zanimanje ulagača već duže plijeni, dok za sve zainteresirane ‘okidač’ dolazi u obliku određenog vremenskog okvira. Naime, tijekom 2023. očekuje se potpisivanje konačnog partnerskog ugovora s investitorom koji će biti odabran na međunarodnom javnom natječaju.

Bageri 2023. ili kasnije?
Kako se čini, to neće značiti 2023. automatski dolazak bagera. Odlukom o odabiru investitora, najvjerojatnije prema mješovitom modelu s naglaskom na pravu građenja na dug vremenski period, zaokružit će se nastojanja tamošnjih vlasti započeta 2014., na početku prvog mandata gradonačelnika Željka Burića.

U međuvremenu su riješene imovinsko-pravne zavrzlame koje su 16 godina blokirale prostor, prvo s Inom i potom s državom, pa je Batižele u javnom vlasništvu s dvotrećinskim udjelom Šibenika i dokapitaliziran te spreman za investitora.

Direktorica Batižele Nina Kursar/D. Jaramaz/PIXSELL

Potvrda navedenog tajminga stigla je u formi službeno utvrđenog hodograma predstojećih aktivnosti. I to nakon provedenog natječaja za izbor konzultanta za Fazu 2 – Urbana obnova brownfielda Šibenika, Usluge pripreme projekta.

Konkretnije, u lipnju je potpisan ugovor o konzultantskim uslugama između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja pruža uslugu i financira tehničku pripremu projekta, s odabranim konzorcijem Mazars Cinotti Consulting&partneri.

U njemu nastupaju i Colliers Croatia, Slaughter and May i M&S Partners. Iz navedenih konzultantskih društava, lokalnih i međunarodnog karaktera, dolazi tim stručnjaka koji će se baviti natječajem i dovođenjem ulagača na prostor Batižele.

Prema direktorici tvrtke Batižele Nini Kursar utvrđen je i komunikacijski protokol, kao i obveza mjesečnog izvješćivanja dionika o napretku projekta tijekom njegove provedbe, dok bi sukladno redoslijedu aktivnosti krajem 2022. trebao biti objavljen međunarodni tender, poručuje šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

70

tisuća eura uložila je EBRD u prvoj fazi tehničke pomoći kad je odabrana i svjetski poznata konzultantska kuća

Objava tendera očekuje se u mjerodavnim međunarodnim medijima koje svjetski investitori ne zaobilaze. Novi natječaj bit će obvezujućeg karaktera, na onom neobvezujućem opipalo se kako investitori dišu.

Korisniku projekta tvrtki Batižele EBRD već duže pruža tehničku pomoć te financira pripremne aktivnosti za realizaciju projekta. S iznosom od oko 70.000 eura financirali su ugovor u prvoj fazi tehničke pomoći, u kojoj je odabrana svjetska konzultantska tvrtka Ove Arup & PartnersInternational Ltd…

Tako je Arup pripremio nekoliko dokumenata koji su prošli gradsko vijeće Šibenika, čime je udaren temelj projekta Batižele. To su i Razvojna strategija – Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku te pripadajući Akcijski plan i prioritet provedbe.

Šibenskim vlastima već pet godina stižu upiti za sastanke potencijalnih investitora, a jasan je i razlog jagme – više od 200.000 četvornih metara infrastrukturno opremljenog prostora na obali i u kontaktnoj zoni s jezgrom samog grada.

Velik plus predstavlja uključivanje EBRD-a, kao svjetionika transparentnosti i vrhunske profesionalnosti u pripremi i realizaciji tendera.

Moguća i privatna poliklinika
Na neobvezujući su natječaj bile stigle tri ponude, kod svakog ulagača s drugačijim core biznisom, ali obećavajuće za tu kapitalnu investiciju.

Na tom je prostoru predviđeno nekoliko zona: za turizam i hotele, stambenu gradnju (1200 stanova), park i zelene površine te za društveno korisne sadržaje – škola, vrtić, starački dom, glazbena škola, ispostava za vatrogastvo te polivalentna koncertno-sportska dvorana za oko 3000 ljudi. Zona za zdravstveni segment ne isključuje mogućnost za polikliniku u privatnom vlasništvu i lječilište.

Komentirajte prvi

New Report

Close