BAT-u ističe pet godina zabrane zatvaranja proizvodnje, spekulira se sa za nas lošim scenarijem

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2020. u 08:02
U tvornici u Kanfanaru zaposleno je 500 ljudi

Glas Istre pak neslužbeno doznaje da je pokrenuta priprema za zatvaranje ovog pogona, a u kojem je zaposleno oko 500 ljudi.

Iako je desetljećima Hrvatska bila regionalni lider u proizvodnji duhanskih proizvoda, uskoro bi mogla ostati bez svoje posljednje tvornice iz tog sektora.

Naime, za koji dan prolazi pet godina ugovorne zabrane zatvaranja proizvodnje kojom je Adris prilikom prodaje svojeg duhanskog biznisa, TDR-a, 2015. za 505 milijuna eura British American Tobaccou (BAT) želio zaštiti svoje bivše radnike i interese lokalne zajednice.

Iako nema nikakvih konkretnih najava o tome iz samog BAT-a,  Glas Istre spekulira s takvim scenarijem. Iz same duhanske kompanije su nam poručili SAMO da “BAT kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija”.

Glas Istre pak neslužbeno doznaje da je pokrenuta priprema za zatvaranje ovog pogona, a u kojem je zaposleno oko 500 ljudi.

BAT u Hrvatskoj, osim tvornice u Kanfanaru, ima proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji te maloprodajni lanac Inovine.

U Hrvatskoj direktno zapošljavaju 1600 ljudi, a otkupom duhana direktno podržavaju više od 500 seoskih gospodarstava.

U proteklom razdoblju su iz BAT-a više puta protestirali zbog politike trošarina na duhanske proizvode u Hrvatsku te nije isključeno da će novonastala situacija biti samo podloga za pregovore oko trošarinskog sustava s novom vladom. Inače, BAT ima veliku tvornicu i u Vranju u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close