Barem 40 mil. kn za energetske certifikate apartmana

Autor: Marija Crnjak , 04. siječanj 2016. u 22:01
Registrirano je oko 67.000 iznajmljivača, Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Udruge iznajmljivača tvrde da je novi Pravilnik u suprotnosti s propisima po kojima posluju.

Privatni iznajmljivači od ove sezone za svoje apartmane i kuće moraju imati energetske certifikate, oko čega više nema dileme nakon što je Ministarstvo graditeljstva dopunilo Pravilnik o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju. Investicija će obiteljski turistički smještaj ukupno stajati najmanje 40 milijuna kuna, izračun je udruga obiteljskog smještaja do kojeg su došli pomnoživši brojku od 67 tisuća iznajmljivača s trenutno najjeftinijom prosječnom ponudom od 600-tinjak kuna po certifikatu.

Kako pojašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva, obveza energetskog certificiranja za iznajmljivanje, zakup i lizing je od prvog siječnja, odnosno od trenutka uoči samog iznajmljivanja ili zakupa. Ako će se apartman ili stan iznajmljivati u ljetnim mjesecima, certifikat je potreban prije samog iznajmljivanja, a ne s početkom godine.

Udruge iznajmljivača, uključujući i Zajednicu obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i dalje tvrde da je uvođenje obveze energetskog certificiranja nelogično i u suprotnosti s postojećim propisima u skladu s kojima posliju, prvenstveno Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Iako smatraju poželjnim posjedovanje energetskog certifikata radi ulaganja u nova energetska rješenja i kao potencijalne konkurentske prednosti, ističu kako to ne može biti predmet ovog Pravilnika.

Pojašnjavaju da pružatelji usluga u domaćinstvima i obiteljskom turizmu nisu iznajmljivači jer ne iznajmljuju svoj stambeni prostor, a režije ne plaćaju gosti, i stoga im nije važno u koji energetski razred spada smještajni objekt. Ističu također da trenutno nije jasno tko će kontrolirati provedbu Pravilnika, jer energetska inspekcija Ministarstva graditeljstva kontrolira samo poslovne prostore. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nadam se da će novoizabrana Vlada i Hrvatski Državni Sabor ukinuti te razbojničke zakone o pljački Hrvatskih poduzetnika najvećim porezima na svijetu.

Zamislte samo koliko se crvenih uhljeba bude bogatilo na tim energetskim certifikatima ?

Zašto nas Ustavni Sud ne zaštiti od ovih pljački ?

A izmislili su i kazne od 5.000,00 do 30.000,00 kuna !

Koliko će iznajmljivača u Turizmu odkazati iznajmljivanje Apartmana pa će biti i manje poreza ?

Četri godine uništavaju Hrvatsko gospodarstvo i vrijeme je bilo da odu?

Barbosa:

” već više puta sam tu pisao da je porez na nekretnine protuustavan i protupravan te se on kao takav se ne može uvesti na postojeće legalne nekretnine a isto tako niti obveza energetskog certificiranja

takav porez se eventualno može uvesti na nekretnine koje će se graditi nakon stupanja na snagu takvoga nameta….imate XX primjera, pa tako i porez na dividendu i kapitalne dobitke ne plaćaju oni koji su bili u poziciji na dan početka primjene poreza zato jer se zakoni pa tako i porezi ne mogu primjenjivati retroaktivno

također, komunalne naknade i naknade za uređenje voda se ne bi smjele obračunavati po m2 nekretnine ali ,eto, nitko od naših vrlig pravnih stručnjaka još nije tražio ocjenu ustavnosti ”

Ne radi se tu samo o 40 miliona , tu se radi o miliardi koju misle opljačkati od legalnih iznajmljivača.

To je nastavak pljačke stanovnika Hrvatske koje su započeli tzv.fiskalizacijom i legalizacijom.

Svim tim izmišljenim novim porezima opljačkali su od Hrvatskih građana 20 miliardi i direktni su krivci za broj Blokiranih građana , za pad zaposlenosti od 100.000 , za isljene 100.000…!

I pored toga su nas još zadužili za 100 miliardi .

Hvala Bogu da su otišli u roportarnicu , gori su od skakavaca.

New Report

Close