Banke ‘skladište’ novac i zarađuju. Evo koliko im je milijuna isplatio HNB

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2023. u 11:30
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dio banaka izvijestio je zasad o znatno višoj dobiti u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal lani, a kao razlog između ostalog navode rast kamatnih stopa, uslijed politike Europske središnje banke.

Logično je da su im rasli neto kamatni prihodi jer su kamate na kredite svojim klijentima povećavali, a kamate na štednju ne prate taj trend, i dalje su jedva iznad nule, pa se marže i zarade povećavaju, piše Novi list.

I naknade su se uvećale.

No, uz ove “uobičajene” razloge rasta dobiti, koji dakle proizlaze iz “baznog” poslovanja, banke od Nove godine, otkako smo ušli u eurozonu, imaju i jedan dodatan prihod, kojeg prije nije bilo, a isto se naravno tiče ključnih stopa ECB-a.

Riječ je konkretno i o visokoj, sve višoj kamati na depozite koje poslovne banke drže u središnjoj banci, ovdje HNB-u. Naime, dok nismo ušli u eurozonu stopa za deponiranje likvidnosnih viškova kod HNB-a bila je nula.

Ulaskom u europodručje, sve ključne stope “nove monetarne središnjice”, ECB-a u Frankfurtu, počinju se primjenjivati i na naše tržište.

Kako ECB stalno diže ključne stope, zbog čega se dižu i kamate na kredite o čemu banke i govore, povećava se i »deposit facility rate«, također jedna od triju ECB-ovih ključnih stopa, koja se konkretno odnosi na ona sredstva koje poslovne banke drže kod središnjih banaka.

U trenutku hrvatskog ulaska u eurozonu ta je stopa ECB-a bila 2 posto. One su u nju doslovno ‘uskočile’, te na novac koji su držale kod HNB-a odmah počele dobivati prinos.

Viškovi likvidnosti koji banke drže na računu kod Hrvatske narodne banke u razdoblju od početka godine u prosjeku iznose oko 14,4 milijardi eura.

Europska središnja banka u navedenom je razdoblju nastavila ciklus podizanja kamatnih stopa započet u srpnju 2022. te su kamatne stope na prekonoćne depozite banaka kod središnje banke porasle s 2 posto na početku godine do 3,25 posto u svibnju.

Sukladno tome, bankama je u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine isplaćeno 85,6 milijuna eura kamata, odgovorili su iz HNB-a, piše Novi list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To sigurno ide potrebitima😁

New Report

Close