Banke intenzivno rade na novom financiranju: Dio i dobavljačima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2017. u 08:43
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U skladu s pravnom zaštitom budućih isporuka, koja je garantirana zakonom, potrebno je osigurati da se, što je moguće prije, isporuke roba i usluga plaćaju u ugovorenim rokovima.

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika* u ovom trenutku intenzivno rade na pripremi novog financiranja tvrtke Agrokor, kako bi se ono moglo realizirati u što je moguće kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, u skladu s odredbama Zakona o sistemski važnim tvrtkama, priopćeno je iz koordinacijskog odbora.

Očitovali su se i na izjave skupine dobavljača te posebno istaknuli sljedeće:

"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika shvaćaju da postoji znatan dug Agrokora prema dobavljačima koji se odnosi na poslovanje iz prošlosti. Banke su uvjerene da će prioritetni status i plaćanje tih obveza, kako je regulirano zakonskim odredbama, biti i provedeni u skladu sa zakonskim ovlastima izvanrednog povjerenika.

Stajalište banaka članica koordinacijskog odbora, u skladu s njihovim razumijevanjem zakonskih odredbi, jest da bi prioritet u rješavanju tog problema trebali imati mali dobavljači, čiji opstanak ovisi o pozitivnom rješenju starog duga povezanog s isporukom roba.

Nadalje, u skladu s pravnom zaštitom budućih isporuka, koja je garantirana zakonom, potrebno je osigurati da se, što je moguće prije, isporuke roba i usluga plaćaju u ugovorenim rokovima.

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika smatraju da će, prema njihovom razumijevanju, novo financiranje na temelju zakona biti iskorišteno za isplatu svih obveza prema zaposlenicima koncerna i operativne rashode, a sredstva iz novooslobođene likvidnosti također i za isplatu jednog dijela starog duga prema dobavljačima roba i usluga, i to u mjeri u kojoj će se omogućiti nastavak redovitog operativnog poslovanja Agrokora. Prema informacijama kojima raspolažu banke, većina dobavljača bi u tom slučaju bila spremna nastaviti isporučivati robu prema postojećim komercijalnim uvjetima, uključujući i rokove plaćanja.

Banke članice koordinacijskog odbora potiču dobavljače da otvore dijalog s novim vodstvom tvrtke, s ciljem postizanja održivog rješenja koje će, s jedne strane, uvažiti interes i zahtjeve dobavljača, a s druge strane omogućiti nesmetano poslovanje Agrokora, jer bez toga realizacija bilo kakvog rješenja neće biti moguća.

Pojedine banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika će bilateralno s dobavljačima koji imaju obveze s osnove regresa, raditi na nalaženju optimalnog rješenja. Takvo  rješenje treba omogućiti održivo poslovanje dobavljača, uvažavajući interese i mogućnosti pojedinog dobavljača i banke. Isto postupanje banke članice koordinacijskog odbora vjerovnika preporučit će i drugim bankama.

Potrebno je još jednom naglasiti da su kontakti i sastanci koje su banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika u proteklim danima imale s dobavljačima, ali i svim ostalim uključenim stranama, vođeni u vrlo konstruktivnom tonu. Zajednički je cilj nastavak operativnog poslovanja Agrokora, a banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i dalje će ulagati potrebne napore kako bi se postiglo održivo rješenje", navode u priopćenju

⃰ Banke vjerovnici: Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.

Komentirajte prvi

New Report

Close