Bankarica podigla 875.000 kuna s računa davno umrlih klijenata, branila se nebuloznim izjavama

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2019. u 10:21
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Irma Bagarić, državna odvjetnica iz Koprivnice koje je zastupala optužnicu, navela je kako bankarica mora biti strože osuđena.

Bivša bankarica Romana K. (46) osuđena je na dvije godine zatvora jer je s računa 64 uglavnom umrlih klijenata neovlašteno podigla i potrošila čak 875.000 kuna štednje, piše Večernji list.

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to s računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tijekom 2013. i 2014. godine sama sebi u gotovini isplatila oko 307.600 kuna i oko 75.600 eura. Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, kojem je ustupljen taj predmet, žalilo se na presudu smatrajući je preblagom. Irma Bagarić, državna odvjetnica iz Koprivnice koje je zastupala optužnicu, navela je kako bankarica mora biti strože osuđena.

Ističe kako su joj kao olakotne okolnosti uzeti neosuđivanost, depresija i činjenica da je samohrana majka. No, mnogo je više otegotnih, smatra. Tu, prije svega, misli na upornost u počinjenju kaznenog djela u dužem razdoblju i potpuna odsutnost priznanja bilo kakve odgovornosti. Bankarica je svoj pakleni plan provodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živjelo u susjednim zemljama, prije svega Srbiji i BiH.

No, prava se lavina pokrenula nakon što su se u banci potkraj 2014. godine pojavili nasljednici pokojnog Jove tražeći da im se isplati njegova stara štednja. Jovo je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. travnja 2014. s računa podigao oko 20.000 kuna.

Klupko se nakon toga počelo odmatati. Bankarica koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu ustrajala je u svojoj obrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njezinu šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina. “To da je Jovo umro, to je moguće točno, ali unatoč tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u travnju 2014. bila u banci i ja sam joj isplatila štednju”, nije se dala smesti bankarica.

Posebno je zanimljiv slučaj pokojne Julijane K., također klijentice Zagrebačke banke. Obitelj pojma nije imala da je pokojnica u banci držala 24.000 eura i 12.000 kuna štednje sve dok je o tome prije četiri godine nije obavijestila policija. “Moja baka preminula je još 1997. godine, a ja pojma nisam imala za njezinu staru deviznu štednju.

Kao obitelj za to smo doznali kad smo 2015. godine pozvani u policiju”, svjedočila je tijekom suđenja Julijanina unuka. Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove obitelji ne čekajući pravomoćnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahtjeve prema bivšoj bankarici. Postane li presuda pravomoćna, ona će sav novac ostvaren kaznenim djelom – a riječ je o ukupno 875.000 kuna – morati uplatiti u državni proračun.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Da nije ona uzela, uzela bi banka…tako da dođe na isto.

Romel, 30.08.2019. u 13:28
875.000 kuna – morati uplatiti u državni proračun.

Ti mrtvi samo rade probleme:od izbora do podizanja novaca.

a ha bude

New Report

Close