Bankari objavili deset zlatnih savjeta za kupovinu preko interneta, iduća dva dana potreban i dodatan oprez

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 14:28
FOTO: Pixabay

I ove godine, zadnjeg petka u studenom popularno zvanog „Crni petak“, mnoge trgovine će nuditi promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupovinu obavljati online, stoga je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, Hrvatska udruga banaka i njezine članice upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka. Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina može se provjeriti na sljedećoj poveznici: https://www.scamadviser.com/

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupovine, nužno je da se informiraju o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara. Iz tog razloga, Hrvatska udruga banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupovinu.

10 SAVJETA ZA SIGURNU KUPOVINU INTERNETOM:

  1. KUPUJTE OD POUZDANIH IZVORA – Koristite marke i trgovine koje su vam poznate.
  2. PROVJERAVAJTE KAKO SU OCIJENJENI PRODAVATELJI – Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.
  3. PROVJERITE JE LI PRIJENOS PODATAKA PRIKLADNO ZAŠTIĆEN – Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.
  4. KAD KUPUJETE ONLINE/PUTEM INTERNETA PROVJERITE WEB ADRESU – Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.
  5. PROVJERAVAJTE PONAVLJAJUĆA/ TRAJNA PLAĆANJA – Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.
  6. NE ŠALJITE NOVCE NEPOZNATIMA – Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu.
  7. NE ŠALJITE PODATKE O KARTICI PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE ILI DRUGIM KOMUNIKACIJSKIM SERVISIMA – Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.
  8. PROVJERITE SIGURNOST PLAĆANJA NA INTERNETSKOJ STRANICI – online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).
  9. SAČUVAJTE SVE DOKUMENTE VEZANE ZA VAŠE ONLINE KUPOVINE – Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.
  10. PRIJE PLAĆANJA RAZMISLITE DVAPUT – Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Detaljniji savjeti za sigurnu online kupovinu, ali i informacije o najčešćim vrstama online prijevara mogu se pronaći na našoj internetskoj stranici: https://hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/novosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close