Bandić i zagrebačkim studentima obećao besplatne udžbenike

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2015. u 09:35
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Pitanje je otkud taj dodatni novac u gradskom proračunu.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na panelu Summita 100 u Portorožu obećao je i studentima besplatne udžbenike. Na to će pravo, kaže Bandić, imati svi studenti prijavljeni u Zagrebu koji redovito polažu godine, piše Večernji list.

Grad će im plaćati udžbenike, rekao je Bandić, zato što je obrazovanje najvažnije. Podsjetimo, besplatne udžbenike Grad Zagreb osigurat će za sljedeću školsku godinu svim zagrebačkim osnovnoškolcima, ali i srednjoškolcima.

U proračunu je za tu namjenu osigurano ukupno 44 milijuna kuna, od čega 14 milijuna za srednjoškolce, a 30 milijuna kuna za udžbenike učenicima osnovnih škola.Ipak, kako neslužbeno doznajemo o besplatnim udžbenicima za redovne studente Zagrebačkog sveučilišta nije se još detaljno razgovaralo u gradskoj upravi.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Studentima? Jel on razumije da prosjecni student ima oko 15-20 kolegija godisnje (spram osnovnoskolca koji ima cca 5 udzbenika do petog razreda), gdje za vecinu treba i vise od jedne knjige. Kod mene je znalo biti i po 4 za određene kolegije, a mnoge su kostale i po 500kuna. Samo je Povijest umjetnosti 100eura i vise.
Ali hajde, rijeci i obecanja su vjv puno jeftinija. Svaka mu cast ako se to provede, ali u drugu ruku, i ne, jer je visoko obrazovanje investicija u vlastitu buducnost, i kao takvo ne bi trebalo (po mojem osobnom misljenju) biti financirano od strane poreznih obveznika. Ne u ovoj mjeri u kojoj on obecava.
Na kraju dana, sve to se opet vrati na to da svaki radno sposoban građanin placa da bi netko vrijedio vise na trzistu rada.
Elementarno obrazovanje nije samo odgovornost drzave i nas građana, vec i eticki i moralno ispravno. Svatko mu treba imati pristup. Ali placati studentima udzbenike ili (hipotetski) lijecnicima dodatne specijalizacije… Naprosto ne vidim smisao.

New Report

Close