Balkanski ‘kralj banana’ priprema se za preuzimanje posrnule aviokompanije?

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2019. u 15:39
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Banane nabavlja iz Ekvadora i Costa Rice, a prihodi kompanije njegove kompanije u 2016. godini iznosili su 108 milijuna eura.

Crnogorski poduzetnik Izet Rastoder, balkanski “kralj banana” i vlasnik Rastoder Grupe poznate po brendu “Derby” banana, osnovao je aviokompaniju Air Adriatic i namjerava kupiti dva zrakoplova.

Prema pisanju slovenskih Financi, to bi moglo značiti da se poduzetnik priprema za preuzimanje propalog slovenskog avio prijevoznika Adria Airwaysa jer se njegovo ime pojavilo kao jedno od ponuđača, prenosi novac.hr

Osim Crnogorca, svoj su interes za kupovinu Adria Airwaysa krajem prošlog tjedna iskazala još četiri ponuđača. Iskočilo je tu, među ostalima, ime Joca Pečečnika, vlasnika kompanije Elektronček, koja proizvodi automate za igru na sreću, Ive Boscarola, vlasnika Pipistrela, proizvođača lakih zrakoplova iz Ajdovščine.

Rastoder, koji se osim u bananama okušao i u sektoru nekretnina, kazao je za TV Sloveniju, da je najviše zainteresiran za Adrijin AOC certifikat, koji je kompaniji omogućavao obavljanje zračnog prometa u komercijalne svrhe. Prema dostupnim informacija, osim certifikata nije puno toga više ni ostalo. Prije nego li je slovenska aviokompanija završila “na bubnju”, prodali su sve avione kako bi podmirili dugove od 40 milijuna eura i plaće za preko 400 zaposlenika, a trenutno se vrijednost zemljišta i upravne zgrade procjenjuje na niskih pet milijuna eura.

Inače, Rastoder je rođen u Beranima u Crnoj Gori 1962. godine, a 1986. se odselio u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je prije više od 20 godina kada je lansirao poznati brend “Derby” banana. U međuvremenu, njegova je Grupa izrasla u šestu najveću na svijetu i najveću na Balkanu po distribuciji banana čime je Rastoder i zaradio nadimak “europski kralj banana”.

Banane nabavlja iz Ekvadora i Costa Rice, a prihodi kompanije njegove kompanije u 2016. godini iznosili su 108 milijuna eura. Godinu ranije bili su gotovo 50 posto veći. Prema pisanju srpskih medija, na taj je pad utjecala kriza u Agrokoru. Naime, prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator, Rastoder i vlasnik Agrokora Ivica Todorić potpisali su ugovor za dostavljanje banana vrijedan između 70 i 100 milijuna eura godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close