Badel je Vinoplodu u 60. godini donio spas, slijede ulaganja i rast

Autor: Suzana Varošanec , 30. prosinac 2019. u 07:46
Zadržali smo sve svoje ključne brendove u vinima i žestokim pićima, a sačuvali i radna mjesta, što je važno i za lokalnu zajednicu, kaže direktor Vinoploda Damir Lasan/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Novi vlasnik Badel 1862 je uplatio 4,5 milijuna kuna vrijednu tranšu novih redovnih dionica.

Završnim činom vlasničkog restrukturiranja Vinoplod – Vinarije, ovaj proizvođač vina i žestokih pića iz Šibenika kroz provedenu dokapitalizaciju od strateškog partnera Badela 1862 ulazi u grupaciju u kojoj su i Segestica 1919 te Labud, ali s najavama daljnjih ulaganja te očekivanjima rasta prodaje i u dijelu izvoznog plasmana koji su dosad realizirali u simboličnim iznosima. 

Novi vlasnički okvir dolazi im u 60. godini poslovanja, a formaliziran je rješenjem koje je prije Božića donio Trgovački sud u Zadru glede upisa povećanja temeljnog kapitala šibenske Vinarije u sudski registar. I prema Badelovoj objavi na Zagrebačkoj burzi, upravo njegovom uplatom u novcu, temeljni kapital vinarije povećavan je za iznos od 4,5 milijuna kuna, pa sad iznosi ukupno 4.722.920 kuna. 

 

95 posto

vlasništva Badel stekao dokapitalizacijom

Dokapitalizacija je provedena kroz novo izdanje Vinoplodovih redovnih dionica – ukupno njih 225.000, svaka nominalnog iznosa od 20 kn, a novčana tranša je uplaćena. Na dokapitalizaciju, kao i na ulazak novog strateškog partnera, kao na najpozitivniji mogući ishod osvrnuo se i direktor Vinoploda Damir Lasan. Tvrdi da će to omogućiti konačnu stabilizaciju poslovanja, oporavak i otvaranje novog pozitivnog ciklusa, odnosno "bez toga bi, zbog nagomilanih gubitaka i visokog duga, Vinoplod izvjesno završio u stečaju."

"Ovako nam predstoje nova ulaganja, prvenstveno u jačanje prodaje i marketing. Sačuvali smo radna mjesta i proizvodnju, što je iznimno važno ne samo za naše zaposlenike i kooperante, već i za čitavu lokalnu zajednicu", kaže Lasan.

Dokapitalizacijom je Badel postao vlasnik 95% Vinoploda, a ostatak je u vlasništvu malih dioničara koji su po svojoj odluci na teret njihovog većinskog udjela pokrili dio akumuliranih gubitaka, inače utvrđenih u predstečaju u iznosu od oko 60 milijuna kuna.

Kroz predstečajnu nagodbu postignut je dogovor s vjerovnicima prema kojem će se u narednih pet godina vratiti 8,4 mil. kn preostalih dugovanja. "Vinoplod će zadržati sve svoje ključne brendove, kako u vinima, tako i u žestokim alkoholnim pićima, na čijem daljnjem razvoju i tržišnom plasmanu sada nastavljamo raditi s Badelom 1862. Sukladno tome i ove smo godine otkupljivali autohtone sorte s područja Šibensko-kninske županije", kaže Lasan.  

Komentirajte prvi

New Report

Close