Bačić: Za 10 godina uredit će se zemljišne knjige

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2023. u 22:00
Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će projekt financirati država/NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL

Okončanjem projekta u Općini Sveti Ilija, dodao je, može se reći da je svaki vlasnik nekretnine u Općini upisan u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u ponedjeljak je obišao Varaždinsku županiju i Općinu Sveti Ilija gdje je okončan projekt katastarske izmjere i tom prilikom naglasio da bi država u idućih deset godina trebala urediti zemljišne knjige kad je riječ o građevinskom zemljištu.

“Kao Vlada odlučili smo da će se u idućih 10 godina u Hrvatskoj premjeriti svo građevinsko zemljište i formirati za to zemljište i katastar i zemljišna knjiga. I to će država financirati”, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Okončanjem projekta u Općini Sveti Ilija, dodao je, može se reći da je svaki vlasnik nekretnine u Općini upisan u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1.

“To znači da onog trenutka kada se odluči bilo na prodaju ili kupnju zemljišta ili objekta, bilo kakvo izvođenje radova, njemu će taj proces biti jednostavan i brz”, istaknuo je Bačić naglasivši da će Općina od toga imati veliku korist.

Načelnik, Marin Bosilj je podsjetio je da je katastarska izmjera započela u jesen 2013. godine i trajala gotovo 10 godina. Istaknuo je i da je iznos cijelog projekta bio je dva puta veći od proračuna Općine Sveti Ilija te da se ona morala zadužiti putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close