Baby Beef: Trebamo milijun tona stočne hrane

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Članovi udruge ističu da izvoze 25-30% proizvodnje, a dostatnost domaće proizvodnje junećeg mesa i uzgoja junadi u 2021. bila je 80-85%/D. Višnjić/PIXSELL

Traže rješenje alarmantne situacije njihovih 400 članova-proizvođača zbog suše, porasta cijena proizvodnje i stočne hrane te pada prihoda i proizvodnje i do 25%.

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef traži hitan sastanak s Vladom i premijerom da bi zajednički našli rješenje alarmantne situacije njihovih 400 članova-proizvođača zbog suše, porasta cijena proizvodnje i stočne hrane te pada prihoda i proizvodnje i do 25%.

Po riječima predsjednika BabyBeef-a Zvonimira Širjana, sada im je potrebno milijun tona stočne hrane koju zbog smanjenja proizvodnje junadi za 10-15% u odnosu na lanjskih 100 tisuća grla te gubitka prihoda više od 3.000 kuna po grlu, ne mogu sami nabaviti.

“Proizvođačima tovne junadi hitno treba financijska pomoć kako bi mogli kupiti kukuruz, jer za par mjeseci će biti kasno. Kod nas je suša bila prevelika i nemamo dovoljno hrane za stoku, čija je cijena porasla s 25 na 40 lipa po kilogramu”, naveo je Širjan nakon sjednice Upravnog odbora.

Potpredsjednik Udruge Toni Raič istaknuo je da je problem proizvodnje mesa gotovo jednak energetskom, a zbog sve negativnijih trendova, ističe, na tržištima žitarica i stoke mesa će biti manje, posebice domaćeg.

Kao krajnje posljedice nisu isključeni ni gašenje proizvodnje, rasprodaja stoke, zatvaranje farmi, otpuštanje stručnjaka…

Član UO-a udruge Dejan Majdak kao jedno od mogućih rješenja naveo je i privremenu zabranu izvoza, a njih je već bilo 2007. i 2011., a kao opcija spomenuto je da se iz robnih rezervi povoljnije otkupi kukuruz ili da im se da poticaj.

“U pandemiji smo dobili malu pomoć, ali sada, uz ogromnu sušu i porast cijena proizvodnje za 50-60%, poremećaje tržišta zbog rata u Ukrajini i ostalog, ne možemo više sami”, poručio je Širjan komentirajući i da oko 200 milijuna kuna pomoći koje je najavilo Ministarstvo poljoprivrede nikako neće biti dovoljno za sve. 

Komentirajte prvi

New Report

Close