AZTN odobrila koncentracije na tržištu shopping centara u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2016. u 11:50
Foto: Zvonimir Varga / Poslovni.hr

Riječ je o koncentraciji poduzetnika na tržištu posjedovanja, održavanja, upravljanja te davanja u zakup objekata za maloprodaju na području Grada Zagreba.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini koncentraciju koja će nastati stjecanjem kontrole Morgan Stanley Real Estate Fund VIII Global-GP, L.P. (SAD) nad poduzetnicima Gradski centar i Manta iz Zagreba, vlasnicima nekretnina City Center One Zagreb West i City Center One Zagreb East.

Riječ je o koncentraciji poduzetnika na tržištu posjedovanja, održavanja, upravljanja te davanja u zakup objekata za maloprodaju na području Grada Zagreba.

MSREF upravlja različitim nekretninskim fondovima, a pod kontrolom je investicijskih društava kojima upravlja i/ili ih savjetuje Morgan Stanley, društvo koje pruža financijske usluge sa sjedištem u New Yorku, SAD,

City Center Zagreb One East i West su uz Arena Centar, Avenue Mall, King Cross, Supernovu Buzin, Garden Mall i Westgate shopping centre, najznačajniji takmaci u segmentu shopping centara na području Grada Zagreba i prema posjećenosti i prema ostvarenom prihodu.

MSREF je u Hrvatskoj aktivan na području upravljanja komercijalnim nekretninama samo u hotelskoj industriji. Konkretno, na tom će tržištu biti aktivan po očekivanoj finalizaciji stjecanja poduzetnika Punta Skala iz Zadra. Stjecanjem kontrole nad poduzetnicima Gradski centar i Manta, MSREF prvi puta ulazi na tržišta posjedovanja, održavanja, upravljanja te davanja u zakup objekata za maloprodaju na području Grada Zagreba.

Agencija je provedbu koncentracije odobrila na prvoj razini, budući da je iz podataka iz prijave i drugih podataka kojima Agencija raspolaže ocijenjeno da njena provedba nema značajan učinak na tržišno natjecanje. Takav zaključak potkrjepljuje i činjenica da na javni poziv za dostavljanje primjedbi i mišljenja na koncentraciju objavljen na mrežnim stranicama AZTN-a nije zaprimljen nijedan podnesak.

Na temelju notifikacija koncentracija koje Europska komisija redovito dostavlja AZTN-u, Agencija je analizirala notifikacije koncentracija Sanofi / Google i Teva / Allergan Generics, budući da ti poduzetnici djeluju i na hrvatskom tržištu.

Naime, sukladno Uredbi Vijeća (EZ) br. 139/2004 o kontroli koncentracija, poduzetnici su Europskoj komisiji dužni podnijeti prijavu svake koncentracije koja ima učinke u najmanje tri države članice EU. Komisija takve notifikacije dostavlja tijelima za zaštitu konkurencije svih država članica kako bi se utvrdilo postoji li tijelo koje je prikladnije od Europske komisije da provede postupak kontrole konkretne koncentracije.

Kroz joint venture tvrtku koju osniva sa Sanofijem, Google kao tehnološko društvo specijalizirano za internetske usluge i proizvode putem svoje podružnice Verily Life Sciences, ulazi u novu djelatnost u području kontrole i liječenja dijabetesa.

Analiza AZTN-a je pokazala da ta koncentracija nema značajnijih učinaka  na hrvatskom tržištu. Istodobno, koncentraciju će, s obzirom na njezinu europsku dimenziju, ocjenjivati Europska komisija.  

Kada je riječ o koncentraciji kojom generička kompanija Teva preuzima dijelove Allergan Generics, analiza je pokazala da nisu ispunjeni uvjeti potrebni obvezu prijave koncentracije na ocjenu AZTN-u, budući da Allergan Generics nema značajnijih aktivnosti u Hrvatskoj. Stoga će i u ovom slučaju koncentraciju ocjenjivati Europska komisija.

Komentirajte prvi

New Report

Close