AZTN drugi put u manje od godinu dana provjerava Tommy

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2023. u 22:00
U 2022. godini splitski je lanac ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 546.445.622,80 eura/N. Pavletić/PIXSELL

Ovo je već drugi put u manje od godinu dana da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja po službenoj dužnosti pod povećalo stavila Tommyjevo poslovanje.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv splitskog Tommyja radi utvrđivanja je li taj kupac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštene trgovačke prakse svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Potrebno je istaknuti da samo pokretanje upravnog postupka protiv pojedinog kupca ne znači nužno utvrđenje povrede ZNTP-a, već je u pokrenutom upravnom postupku AZTN obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Slijedom navedenoga, AZTN će u predmetnom upravnom postupku ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa Tommyja s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku.

Ovo je već drugi put u manje od godinu dana da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja po službenoj dužnosti pod povećalo stavila Tommyjevo poslovanje.

Naime, početkom studenog prošle godine također je bio pokrenut upravni postupak protiv kupca – trgovca u maloprodaji Tommy, radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštene trgovačke prakse svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Tommy je tržišni lider na južnom dijelu Hrvatske, a po ostvarenim prihodima u 2021. godini, koji su bili na razini od 3,6 milijardi kuna, zauzeo je šestu poziciju na listi maloprodajnih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

U 2022. godini splitski je lanac ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 546.445.622,80 eura što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od 68.071.744,77 eura u odnosu na prethodno razdoblje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close