AZTN će moći davati dnevne novčane kazne

Autor: Darko Bičak , 21. travanj 2021. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema izmjenama i dopunama zakona, AZTN će se upisati u sudski registar kao javna ustanova.

Stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u subotu 24. travnja, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), među ostalim, daju se ovlasti izricanja dnevnih novčanih kazni za utvrđene povrede te se uvodi institut nagodbe u utvrđivanju kartelskih postupaka.

Kako su objavili iz AZTN-a, izmjene i dopune tog zakona donesene su kako bi Hrvatska uskladila nacionalno zakonodavstvo s novom EU direktivom o ovlašćivanju tijela država članica nadležnih za tržišno natjecanje za učinkovitiju provedbu pravila o tržišnom natjecanju i osiguravanju pravilnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta.

Također, navode, kao rezultat više od 10 godina primjene važećeg Zakona u praksi trebalo je i dodatno uređenje nekih odredbi koje nije značajno, ali im je poboljšan izričaj kako ne bi bilo dvojbi u njihovu tumačenju.

Prema izmjenama i dopunama zakona, AZTN će se upisati u sudski registar kao javna ustanova, a sukladno mogućnostima državnog proračuna osiguravaju mu se dostatna financijska sredstva za učinkovito obavljanje njegovih ovlasti, odnosno za osiguranje svih potrebnih resursa za provedbu Zakona, a riječ je, navode iz AZTN-a, o ljudskim resursima – kvalificiranim zaposlenicima, tehnološkim i tehničkim resursima.

Komentirajte prvi

New Report

Close