AZTN 20. travnja predstavlja novi instrument

Autor: Josipa Ban , 05. travanj 2023. u 07:00
Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja/S. Strukić/PIXSELL

Konferencija, koja će biti održana u prostorijama HUP-a u Zagrebu, bavit će se kroz dva panela s obje nadležnosti AZTN-a.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) 20. travnja organizira godišnju konferenciju pod nazivom “Aktualnosti u radu AZTN-a”.

Konferencija, koja će biti održana u prostorijama HUP-a u Zagrebu, bavit će se kroz dva panela s obje nadležnosti AZTN-a – zaštitom tržišnog natjecanja i suzbijanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, ističe da su javnosti odlučili predstaviti novi značajan instrument u provedbi prava tržišnog natjecanja – nagodbe u predmetima zabranjenih sporazuma između poduzetnika koji su konkurenti (kartel) i protiv kojih AZTN vodi postupak.

“U određenom trenutku postupka oni mogu AZTN-u podnijeti pisani zahtjev za nagodbu čime u cijelosti priznaju povredu članka 8. ZZTN ili članka 101. Ugovora o funkcioniranju EU (zabranjeni sporazumi).

Prednosti instrumenta su da stranke na temelju nagodbe mogu dobiti umanjenje novčane kazne, u rasponu od 10-20%, a za uzvrat daju izjavu da neće podnijeti tužbu protiv rješenja AZTN-a kojim se utvrđuje povreda”, objašnjava Kapural. Dodaje da se tako postupak pred AZTN-om brže završava, što doprinosi njegovoj ekonomičnosti te se resursi usmjeravanju na nove predmete.

“Cilj je kroz panel razmotriti novo pravno rješenje, kako će se primjenjivati u praksi, otvorena pitanja, prednosti i eventualne nedostatke”, navodi predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Na konferenciji će se raspravljati i o provedbenoj praksi Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, a koji je na snazi pet godina. Sudionicima će se obratiti i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede te Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close