Avioprijevoznicima 600 milijuna kuna za domaće linije

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2022. u 22:00
Foto: Zvonimir Barisin/HaloPix/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je proveden natječaj za izbor prijevoznika za domaći linijski zračni promet, koji je bio objavljen krajem listopada 2021.

Hrvatska će s gotovo 600 milijuna kuna pomoći domaćim zračnim prijevoznicima kroz uslugu javne obveze za razdoblje od srpnja 2022. do ožujka 2026. Prema jučerašnjoj odluci Vlade, odobrava se proračunsko izdvajanje od 592,2 milijuna kuna za ugovaranje obveze obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza s Croatia Airlinesom i Trade Airom za spomenuto razdoblje. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je proveden natječaj za izbor prijevoznika za domaći linijski zračni promet, koji je bio objavljen krajem listopada 2021.

“Natječajnu je dokumentaciju preuzelo pet prijevoznika, a ponude u roku dostavilo dva – Croatia Airlines i Trade Air, te je nakon utvrđivanja da su potpune i valjane ministarstvo odlučilo da se za obavljanje redovitog domaćeg zračnog prijevoza s njima za navedeno razdoblje sklope ugovori”. Sredstva iz proračuna osigurana su za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. u iznosu od 58,2 milijuna kuna. Većina od ukupnih 592,3 milijuna kuna za tu namjenu u razdoblju od iduće četiri godine ili 415,9 milijuna kuna odnosi se na ugovor s nacionalnim zračnim prijevoznikom Croatia Airlines, i to za linije Dubrovnik – Zagreb – Dubrovnik, Split – Zagreb – Split, Zagreb – Zadar – Pula – Zadar – Zagreb, Zagreb – Brač – Zagreb, Osijek – Dubrovnik – Osijek i Osijek – Split – Osijek. Za ugovor s Trade Airom određeno je ukupno 176,3 milijuna kuna za linije Osijek – Zagreb – Osijek, Osijek – Pula – Split – Pula – Osijek, Osijek – Rijeka – Osijek, Rijeka – Split – Dubrovnik – Split – Rijeka, Rijeka – Zadar – Rijeka i Osijek – Zadar – Osijek.

Komentirajte prvi

New Report

Close