Automobilske gume dobile su nove oznake: Mogu imati jednu, dvije ili tri crtice

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2021. u 10:21
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Zbog jednostavnosti korištenja, trenutno najpopularnija vrsta gumi na tržištu je cjelogodišnja, istaknuo je vulkanizer Mario Petković.

Nakon što je u Hrvatsku stigao novi sustav kategorizacije malih kućanskih aparata, od 1. svibnja mijenjaju se i oznake na automobilskim gumama. Vozači koji kupuju nakon 1. svibnja, dobit će gume usklađene s novom uredbom, no vozačima koji već imaju gume se ne mijenja ništa, prenosi HRT.

– Jedna od stvari koje će EU uvesti je i podatak o trajnosti gume, kaže Vojvodić.

Osim o trajnosti gume, moći će se doznati i performanse te potrošnja goriva. Gume su podijeljene u klase – od A do G – razlika potrošnje iznosi otprilike 0,65 litre. Tu je i oznaka buke – može imati jednu, dvije ili tri crne crtice za jačinu zvuka.

– Osim oznake decibela uvodi se A, B ili C razred da bi korisnici imali informaciju o tome da stave gumu u neki kontekst, a uvodi se i QR kod kojim će korisnik moći vidjeti u bazi podataka kojima Europska unija raspolaže o pojedinoj gumi, ali uvode se i promjene vezane uz poledicu, to jest korištenje šiljaka je li ta guma dobro prianja i je li sukladna ISO standardima, ističe Vojvodić.

Zbog jednostavnosti korištenja, trenutno najpopularnija vrsta gumi na tržištu je cjelogodišnja, istaknuo je vulkanizer Mario Petković, a vulkanizer Bojan Lovrek za vozače s dva seta guma je objasnio zašto je potrebno promijeniti zimske gume tijekom ljetnih mjeseci.

– Zimska guma u toplijim vremenskim uvjetima – primjerice, na plus 15 se osjeća velika razlika – nema dobru trakciju, na mokrome ne staje dobro, nije sigurna za vožnju, pojašnjava.

Komentirajte prvi

New Report

Close