Autobuseri: Prijevoz vlakom koristit će 15% učenika

Autor: Darko Bičak , 29. rujan 2021. u 22:00
Vladina odluka o besplatnom prijevozu odnosi se na 780.000 učenika osnovnih i srednjih škola/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Vladina odluka o besplatnom prijevozu HŽ-om odnosi se na 780.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Udruga hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika (UHAJLP) pozdravila je uvođenje besplatnog prijevoza vlakom za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i upozorila da će takav oblik prijevoza u konačnici koristiti samo mali postotak učenika.

aime, u obrazloženju svoje odluke o uvođenju besplatnog prijevoza Hrvatskim željeznicama (HŽ) Vlada je istaknula da će se njime moći koristiti oko 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske, ističu prijevoznici.

No, zapravo će prijevoz vlakom za svakodnevno putovanje u školu koristiti 10 do 15 posto učenika koji žive neposredno uz prugu.

“Temelj za uvođenje besplatnog prijevoza HŽ Putničkim prijevozom je tzv. koncept javne usluge temeljem koje taj prijevoznik od države dobiva preko 450 milijuna kuna godišnje te dodatni pilot-projekt Ministarstva kojim će se tom poduzeću u javnom vlasništvu u idućih 15 mjeseci isplatiti dodatnih 30 milijuna kuna. Iako postoje zakonske pretpostavke, ali i obveze iz europskih direktiva, javna usluga se ne isplaćuje poduzetnicima koji autobusima prevoze učenike, radnike i ostale putnike na rutama koje uglavnom nisu ekonomski održive, već isključivo državnim tvrtkama poput HŽ-a ili Jadrolinije”, navode u UHAJLP-u.

Komentirajući nedavnu odluku resornog ministra Olega Butkovića, Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika, istaknuo je kako od ukupnog broja učenika osnovnih i srednjih škola, HŽ godišnje preveze najviše 15 posto.

Nešto više od trećine njih nalazi se u gradovima koji imaju neki oblik javnog gradskog prijevoza također pokriven javnom uslugom, dok polovica učenika isključivo ovise o javnolinijskim autobusnim prijevoznicima, pojašnjava Meštrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close