Austrijski Borealis želi kutinsku Petrokemiju

Autor: Marija Brnić , 06. srpanj 2017. u 10:30
Otvoren je 'data room' i do 15. kolovoza šest zainteresiranih ulagača proučava poslovanje tvrtke/Boris Ščitar/VL/PIXSELL, BOREALIS

Model dokapa na kojem se temelji restrukturiranje predviđa prikupljanje minimalno 450 mil. kuna.

Austrijski Borealis, veliki igrač na globalnom tržištu mineralnih gnojiva s prihodima od prodaje od 8 milijardi eura, jedan je od glavnih potencijalnih ulagača u privatizacijskom procesu Petrokemije, za koji je ta tvrtka jučer službeno objavila na Zagrebačkoj burzi otvaranje "dana rooma" za dubinsko snimanje.

Poslovanje kutinskog proizvođača moći će do 15. kolovoza proučiti ukupno šest zainteresiranih ulagača koji su iskazali zanimanje u prvom krugu.  Iz krugova PPD-a, koji je dosad slovio kao glavni kandidat za vlasnika Petrokemije, neslužbeno se čuje kako su s Borealisom u kontaktu oko mogućeg zajedničkog nastupa u drugom krugu natjecanja za preuzimanje Petrokemije, pri čemu bi PPD participirao pretvaranjem vlasničkog udjela u temeljni kapital, a svjež kapital bi unio austrijski partner. Takav model inače se spominjao i u prethodnom pokušaju privatizacije, no suradnja nije bila realizirana, a obvezujuću ponudu dao je tada samo PPD. Međutim, izvori Poslovnog dnevnika tvrde da na ovaj natječaj za ulaganje u Petrokemiju Borealis planira ići samostalno, uz potporu EBRD-a.

Model dokapitalizacije na kojem se temelji program restrukturiranja tvrtke predviđa da se prikupi minimalno 450 milijuna kuna, i to u novcu, a u dokapitalizaciji će moći sudjelovati i više sudionika. Mogućnost pretvaranja duga u vlasnički udjel nije dio ovog programa. Nije doduše u potpunosti isključena opcija da se u nekoj daljnjoj fazi omogući pretvaranje duga u temeljni kapital ili da se omogući reprogram, no usporedbi s ranijim razdobljem kada se pokušavalo provesti privatizaciju obveze Petrokemije bitno su smanjene prema plinarima, Ini i PPD-u, koji su uvijek iskazivali interes za ulazak u vlasničku strukturu kutinskog proizvođača. Nakon nedavnog kredita HBOR-a, HPB-a i Erste banke od 350 milijuna kuna Petrokemija je izmirila sve tekuće obveze, pa je tako nekadašnji dug PPD-u od preko 300 milijuna kuna smanjen na 150 milijuna kuna starih obveza.

 

150 milijuna

kuna smanjen je iznos dugovanja Petrokemije prema PPD-u

Snimanje stanja u Petrokemiji provest će i Ina, a interes za uključivanje u dokapitalizaciju iskazuje i dio mirovinskih fondova, bilo pojedinačno ili osnivanjem private equity fonda. Državu kao vlasnika koji želi pomoći tvrtki u teškoćama najviše veseli interes tvrtki iz branše, a posebice velikih kao Borealisa, budući da bi se time riješio i jedan od ključnih problema koji opterećuju poslovanje Petrokemije, a to je nabava plina. Kao višestruko veći kupac plina logično je da bi strateški partner osigurao povoljnije uvjete nabave te osnovne sirovine u proizvodnji mineralnih gnojiva, a time i osigurao stabilnost poslovanja Petrokemije. Nakon dubinskog snimanja ulagači će biti pozvani na davanje obvezujućih ponuda, s time da će prilika za uključivanje biti omogućena i onima koji nisu participirali u prvom neobvezujućem krugu.  

Temeljem ponuda i iskazanog interesa za unos novca u Petrokemiju država će kao većinski vlasnik utvrditi raspodjelu i buduću strukturu, no pri tom će zadržati za sebe kontrolni paket dionica, kako bi mogla pratiti poslovanje tvrtke. Prema predviđenom hodogramu aktivnosti, do konca listopada bi se kreiralo konačnu vlasničku strukturu i sazvalo skupštinu, te pokrenulo proces izdanja dionica. U idealnim uvjetima, s dobrim odazivom ulagača i bez proceduralnih komplikacija, očekuje se da bi postupak mogao biti završen početkom studenoga.

U međuvremenu, paralelno s postupkom traženja ulagača, nastoji se zatvoriti i brojne slabe točke koje bi mogle odbiti ulagače, a koji se za Petrokemijom vuku godinama i desetljećima. Svakako jedno od najosjetljivijih je problem saniranja deponija fosfogipsa Petrokemije, smještenog na rubu Lonjskog polja, za koje lokalne vlasti godinama upozoravaju i traže da se to odlagalište izuzme iz vlasništva Petrokemije i da ga preuzme Republika Hrvatske, te da ga se sanira sredstvima iz Europskih fondova namijenjenih za očuvanje okoliša od ovakvih vrsta zagađenosti. Sama Petrokemija kao tvrtka u teškoćama nije mogla aplicirati za ova sredstva, a kako se čini uoči privatizacije stav je i da se ulagače ne odbije ostavljanjem tog financijski zahtjevnog zadatka. O mogućim rješenjima, kako doznajemo, razgovori s resornim Ministarstvom zaštite okoliša razgovarat će se sljedeći tjedan. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

proći će ih želja dok vide da u paketu dobivaju Klausa i družinu

Što će im SOUR Petrokemija ?

Kutinski sindikalisti komunisti ne zele nikakav kapita.oni su na crti samoupravnog socijalizma i braniti ce ga do zadnje kapi krvi.

Borealis treba preuzeti kutinsku Petrokemiju i napraviti idejni projekat za prelazak sa mineralnih gnojiva na organska gnojiva. Taj prelaz se ne može napraviti preko noći. Poslije idejnog projekta napraviti glavni projekat uz učešće raznih eksperata iz struke i znanosti. Uložiti novac u kompostiranje a smanjivati preradu nafte i plina u kemijske proizvode koji su možda kancerogeni.

New Report

Close