Bipa iduće godine otvara još 10 deset dućana, trebat će nove zaposlenike

Autor: Marija Brnić , 24. prosinac 2020. u 07:04
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Za 2021. godinu 36 % ispitanika ima pozitivna očekivanja, 31% očekuje da će gospodarska klima biti bez promjena.

Austrijske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj u 2021. očekuju bolju poslovnu godinu nego što bila ova obilježena pandemijom koronavirusa.

Prema anketi ABC Indikator, koju tradicionalno na kraju godine provodi Austrijska gospodarska komora u 25 najvažnijih zemalja za austrijski izvoz, u Hrvatskoj 36% ispitanika ima pozitivna očekivanja, dok nešto manje, 31% očekuje da će gospodarska klima biti bez promjena, bilo pozitivnih ili negativnih.

Pogoršanje uvjeta očekuje trećina ispitanika. Takve rezultate u Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu u Zagrebu ocjenjuju “opreznim optimizmom”, a usporedi li se s ovogodišnjih 12 mjeseci, kažu, opće raspoloženje nije tako loše. Za gospodarske prilike u 2020. je, naime, 71% ispitanika dalo negativne ocjene, dok je pozitivno stanje u Hrvatskoj osjetilo samo njih 8%.

Podatke ABC Indikatora za ostale zemlje Austrijska gospodarska komora objavit će službeno u siječnju u Beču, pa se trenutno ne može usporediti rezultat za Hrvatsku s ocjenama za druge europske, ali i azijske države, te SAD, no, anketa daje i nekoliko zanimljivih informacija o rezultatima i promjenama u načinu poslovanja koje je donijela koronakriza.

Polovica s nižim prihodima

Polovici austrijskih poduzetnika u Hrvatskoj su ove godine prihodi bili slabiji, ali je nezanemarivih 26% ipak ostvarilo porast. Pozitivna očekivanja za svoje prihode za nadolazeću godinu ima ih 46%, stagnaciju predviđa njih 31%, a samo 23% ih strahuje da će biti ispod razine u ovoj godini.

Kad je riječ o zaposlenicima, ove godine većina je u Hrvatskoj uspjela zadržati isti broj (57%), dok je 18% i povećalo njihov broj. U ovom trenutku, pak, većina očekuje da će bez promjena broja radnika nastaviti poslovati i dogodine, a 29% planira u Hrvatskoj nova zapošljavanja.

Holocher-Ertl

Primjeri nastavka ulaganja krizi unatoč daju nam razloga za optimizam u idućoj godini.

Potpore koje je hrvatska Vlada omogućila gospodarstvenicima tijekom lockdowna i onima čije je poslovanje s koronom bilo ugroženo, najveći broj austrijskih tvrtki u Hrvatskoj nije koristio. Tako je mjeru koja je u Hrvatskoj generalno bila najviše korištena, potporu za očuvanje radnih mjesta, od anketiranih poduzeća zatražilo njih 43% i bila im je odobrena, 6% nije dobilo, a 52% nije ni podnijelo zahtjev.

Porezne mjere koristila je četvrtina anketiranih, a ostali nisu bili zainteresirani, dok je manje od 6% koristilo pomoć za pokrivanje troškova za skraćeno radno vrijeme, a još manje, 4% povoljne HAMAG-ove i HBOR-ove kredite za likvidnost.

Rad od kuće bio je najčešći instrument u promjenama organizacije rada tijekom korone, kojeg dio austrijskih poduzetnika namjerava i zadržati, a više od polovice reduciralo je službena putovanja, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, dok je smanjenje plaća, prisilni godišnji i smanjenje radnog vremena koristilo manje od polovice anketiranih.

Veliko ohrabrenje

Ohrabrujući je dio ankete o investicijama. U idućoj godini 26% planira povećati svoja ulaganja u Hrvatskoj, a polovica neće imati promjena u odnosu na postojeće stanje, dok će ih 24% smanjiti.

Ove godine, pak, unatoč koroni smanjene su investicije kod 35% austrijskih tvrtki, no brojne velike investicije nastavljene su.

U Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu navode tako upravo otvorenu polikliniku Wellife Merkur Osiguranja, trgovački centar Pula 3 kojeg je na Black Friday otvorio MID Bau, a Supernova Grupa svoj 15. trgovački centar u Hrvatskoj u Požegi, a nastavile su s otvaranjem novih poslovnica i Lesnina XXL, Bipa i Spar.

Bipa namjerava i iduće godine otvoriti novih deset dućana i povećati broj zaposlenih za 10%, a u Sparu su tijekom prvog polugodišta za 14% u odnosu na lani povećali izvoz proizvoda hrvatske prehrambene industrije kroz svoje trgovine u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji, a vrijednost im je 48 milijuna eura.

U Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu na čijem je čelu Sonja Holocher-Ertl, posebno su ponosni na projekt tunela na Pelješcu, čiji je proboj austrijski Strabag uspio realizirati 74 dana prije predviđenog roka.

Komentirajte prvi

New Report

Close