Austrijanci s TEP-om jačaju globalne tržišne pozicije za OIE

Autor: Jadranka Dozan , 03. studeni 2022. u 22:01
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Dok je vlasničko raspetljavanje Fortenovi puno kontroverzi, druga kompanija ‘riješila se’ ruskog vlasnika po svim EU pravilima i postala dio grupacije Andritz.

Dok se operacija izlaska ruskog Sberbanka iz vlasničke strukture Fortenova grupe zakomplicirala, a ovih dana začinile su je i kontroverze oko priče o arapskom investitoru koji je naglo “iskrsnuo” kao kupac Sberbankova 43-postotnog udjela, u tvrtki Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (ĐĐ TEP) uz mnogo manje medijske pažnje uspješno je privedeno kraju vlasničko restrukturiranje.

U konačnici je i ta transakcija provedena prema pravilima koja su na razini EU utvrđena u okviru sankcija Zapada prema Rusiji i njezinim investitorima, iako je potraga za novim strateškim investitorom u slučaju najveće tvrtke u Brodsko-posavskoj županiji zapravo bila pokrenuta i prije početka ruske agresije na Ukrajinu.

Umjesto ruskog Nordenergogruppa Alekseja Mordašova, koji je svojedobno vlasnikom ĐĐ TEP-a postao više-manje “usputno”, u okviru znatno veće transakcije, novi stopostotni vlasnik TEP-a od ovog tjedna je austrijska grupacija Andritz koja se bavi procesnim tehnologijama, opremom i postrojenjima za više industrijskih područja.

Kako su na razini Europske unije pravila za transakcije u okviru uredbe o sankcijama prilično zahtjevna i čvrsto zadana, što uz suglasnosti nadležnih tijela i međuresorsku koordinaciju na nacionalnoj razini podrazumijeva i rokove za njihovu provedbu, i u slučaju TEP-a (kao i Fortenove) se u pogledu vlasničkog pospremanja s razlogom kao referentni rok isticao kraj listopada. Vodstvu TEP-a svakako je laknulo.

“Preuzimanje od strane grupacije Andritz za ĐĐ TEP znači oslobađanje svih ograničenja u poslovanju, koja traju u manjoj ili većoj mjeri još od 2018.,  a time i stvaranje pretpostavke za snažniji razvoj kompanije. Proizvodni programi Andritza i TEP-a veoma su komplementarni, ali se ne preklapaju, što je vrlo bitno za nesmetan razvoj, kao i zadržavanje postojećeg proizvodnog programa i poslovnih odnosa sa svim poslovnim partnerima”, za Poslovni dnevnik komentirao je transkaciju Ivica Marić, predsjednik Uprave ĐĐ TEP-a.

U okviru natječaja kojim su se tražili novi vlasnici u i igri je, uz Andritz, bilo još nekoliko potencijalnih kupaca. U poslovnim krugovima u tom su se kontekstu spominjali i Končar, slovenska Iskra, kao i tvrtka Ravlić.

Solidan interes zapravo ne čudi jer je TEP u svom poslovnom području etablirana kompanija sa zavidnom listom međunarodnih referenci u proizvodnji i projektiranju kotlovskih postrojenja, energetskih otoka, elektrana za preradu biomase i otpada i sl.

Jedan od proizvodnih patenata austrijske grupacije Andritz/Adritz

Lista refernci pokriva razne krajeve svijeta, od EU do sjeverne Amerike, Afrike i Azije. Na domaćem tržištu ĐĐ TEP potpisuje, primjerice, i više kogeneracija izgrađenih proteklih godina.

Usto, godinama ga obilježava i stabilan financijski položaj (snažne novčane pozicije, niska zaduženost, solidna profitabilnost). No, s prvim sankcijama zdrava i “uredna” tvrtka odjednom se našla pod udarom, zbog čega se proljetos nakratko našla i pod blokadom računa.

Marić kao čelni čovjek ĐĐ TEP-at već tada je (sredinom ožujka) rekao kako se u razgovorima s Vladom i Ministarstvom financija radi na pronalaženju rješenja za nesmetano poslovanje, kao i da se aktivno traži novi vlasnik. Istaknuo je i kako “društvo radi po hrvatskim zakonima, isključivo u EU i za EU, svi dobavljači su iz Europe, a ĐĐ TEP nema nikakvih kontakata, poslovnih ili transakcijskih, s Rusijom, Bjelorusijom ili Ukrajinom”.

Ministarstvo financija TEP-u je već koji dan kasnije izdalo rješenje kojim mu je omogućeno više-manje normalno poslovanje i ugovaranje, bez rizika za one koji s njim posluju da će time prekršiti mjere ograničavanja propisane Uredbom vijeća EU kojom su definirane sankcije. “Zahvaljujući tom rješenju osigurana je stabilnost poslovanja društva i omogućeni uvjeti za uspješno provođenje procesa promjene vlasništva u skladu s Uredbom Vijeća Europe”, naglašava danas Marić.

Kako bilo, sad je problem vlasništva u kontekstu sankcija iza slavonskobrodskog poduzeća. Proces potrage za novim strateškim investitorom koji je u ulozi savjetnika vodio Interkapital uspješno je okončan. O vrijednosti transakcije zasad se ne govori, ali riječ je o desecima milijuna eura.

Andritz AG ove je srijede već upisan i u sudski registar kao jedini član ĐĐ TEP-a. Neposredno nakon upisa austrijska kompanija objavila je i na mrežnim stranicama informaciju o akviziciji, ističući kako je riječ o hrvatskoj tvrtki sa 100 godina iskustva u proizvodnji kotlovskih postrojenja, koja danas ima 870 zaposlenih na lokacijama u Slavonskom Brodu i Lužanima te oko 60 milijuna eura godišnjeg prihoda.

870

zaposlenih ima Đuro Đaković TEP u na lokacijama u Slavonskom Brodu i Lužanima

Lider u svjetskim okvirima
U priopćenju apostrofiraju kako tehnologija TEP-a podupire kružno gospodarstvo, a napominju i kako elektrane za električnu i toplinsku energiju iz obnovljivih izvoza biomase s izlaznom snagom većom od 2 Mwel proizvodi i isporučuje i po principu “ključ u ruke”.

Njegovom akvizicijom će, kažu, dodatno ojačati tržišnu poziciju u proizvodnji opreme za obnovljive izvore energije. Usto, povećat će kapacitet i kvalitetu proizvodnje tlačnih dijelova i pomoćne opreme za kotlove.

Komplementarnost s djelokrugom TEP-a podrcrtavaju i napomenom kako je Andritz danas jedan od vodećih pružatelja usluga za preglede, održavanje, mehaničke nadogradnje, rezervne dijelove i popravke u industriji kotlova i energije.

Usto, na mrežnim stranicama Andritza navodi se kako je vodeći na globalnom tržištu u sva četiri glavna poslovna područja – celuloza i papir, metali, hidroelektrane i separacija. Grupa ima oko 27.400 zaposlenika i više od 280 lokacija u više od 40 zemalja. Kompanija kotira na na Bečkoj burzi, a tržišna kapitalizacija trenutno joj je oko pet milijardi eura.

Inače, Andritz grupa zapravo ima poveznica s i nekadašnjim vlasnicima Đuro Đaković Termoenergetskih postrojenja. U nizu transformacija koje je unazad dvadesetak godina prolazila nekadašnja AE TEC grupa (kasnije AE&E) a dio koje je bio i ĐĐ TEP, tu je kompaniju na kraju preuzeo Andritz.

ĐĐ TEP prošlu je godinu zaključio sa 420 milijuna kuna prihoda, uz nove ugovore vrijedne 512 milijuna. Kao najznačajniji rezultat prodajnih aktivnosti u 2021. u godišnjem izvješću istaknuto je obnavljanje suradnje (nakon više od 10 godina) s kompanijama Mitsubishi Power Europe i Doosan Lentis iz Njemačke, te uspostava poslovne suradnje s francuskom tvrtkom Idex, kao i ugovaranje prvog tzv. EPC projekta na biomasu u Francuskoj Guajani.

Kao ključni lani ugovoreni projekti ističu se proizvodnja kotlova za za spaljivanje komunalnog otpada, izgradnja i puštanje u pogon kogeneracijskih termoelektrana po sistemu “ključ u ruke” te rekonstrukcija i izgradnja novih kotlova na plin/naftu.

Financijska slika

U odnosu na godinu prije lani ostvareni prihodi manji su 16 posto, a u komentaru rezultata Uprava na čelu s Marićem istaknula je da su poremećaji u opskrbi materijalom i u logistici, koji su se dogodili uslijed pandemije uzrokovali prolongiranje realizacije ugovora iz 2021. u 2022. godinu. No, istodobno je zabilježen i nešto veći pad rashoda, što je u konačnici dovelo do porasta dobiti za 7,6 posto. Iskazana je dobit prije poreza od 32 milijuna kuna.

Unatoč velikim poremećajima u opskrbi materijalom i energijom te velikom i nekontroliranom rastu cijena, u 2022. se očekuje rezultat poslovanja na razini prosjeka prethodnih triju godina, poručio je uz godišnje izvješće Marić. “Trenutna situacija s ugovorenim poslovima je zadovoljavajuća, premda smo imali velikih problema s ugovaranjem novih poslova u proteklom periodu upravo, tj. isključivo zbog vlasništva”, rekao nam je jučer. Na daljnja ugovaranja poslova svakako će utjecati i to što je kompanija sad dio međunarodne grupacije koja bi TEP-u mogla dati dodatni  razvojni zamah.

Komentirajte prvi

New Report

Close