‘Australija idealna prilika za RH tvrtke’

Autor: Ana Blašković , 09. prosinac 2019. u 22:00
Tomislav Radoš, HGK/Sanjin Strukić/PIXSELL

Trgovinski sporazum.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije, koji bi trebao ugledati svjetlo dana u "razumnom" roku, prilika je za razvoj suradnje Hrvatske i Australije, poruka je tribine o sporazumu održane u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Od 55 milijardi dolara godišnje razmjene Australije i EU-a, Hrvatska doprinosi sa zanemarivih 23,8 milijuna dolara. "Time ne možemo biti zadovoljni iako se većina odnosi na naš izvoz u Australiju", kazao je potpredsjednik HGK industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Osim iznimki poput Mlinara i Podravke, australsko tržište za domaće tvrtke uglavnom je nepoznanica, no ulazak na njega moglao bi olakšati upravo sporazum u nastajanju, kao i činjenica da u Australiji živi više od 200.000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. 

"Australija je poznata kao otvoreno i inovativno gospodarstvo pa tamo svoje mjesto mogu naći i manje tvrtke s dobrim proizvodima i idejama. Energetika, industrija, tehnološki razvoj i turizam, područja su s velikim potencijalom za rast suradnje", rekao je.

"Hrvatska je prirodno okrenuta europskim zemljama kao glavnim partnerima, no bitno je da diverzificirate svoje gospodarstvo, a jedna od idealnih destinacija za to je upravo australsko gospodarstvo", kazala je Savjetnica za gospodarstvo i specijalist u pregovorima za sporazum u Misiji Australije pri EU i NATO-u Juliana Nam naslasivši da će taj sporazum biti veliki korak naprijed za obje strane. 

Komentirajte prvi

New Report

Close