Blokiran Institut IGH, radi li se o sporu oko obveznice iz 2012.?

Autor: Marija Brnić , 17. kolovoz 2023. u 12:25
Foto: SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Četvrti put ove godine račun jedne od vodećih projektantskih tvrtki u građevinskom sektoru je blokiran.

Četvrti put ove godine račun jedne od vodećih projektantskih tvrtki u građevinskom sektoru u Hrvatskoj, Instituta IGH, je blokiran. Prema kratkoj kompanijskoj objavi na Zagrebačkoj burzi, blokada je ovaj put zatražena temeljem pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu, no u samoj objavi se ne navode detalji.

Niti u IGH-u nisu bili rječiti oko ovog najnovijeg slučaja blokade, no na naš upit jučer otkrili su da se radi o tvrtki Auctor. Poznato je da ove dvije zagrebačke tvrtke povezuje slučaj izdavanja obveznice IGH iz 2012. oko kojih su vođeni sporovi, no radi li se o tomu, te koliki je iznos blokade, u IGH-u za sada ne daju u javnost.

14

milijuna eura poslovnih prihoda ostvario je Institut IGH u prvom polugodištu

Plaćanje dugova

Iz ureda direktora Instituta IGH Roberta Petrosiana tek poručuju kako poduzimaju sve potrebne aktivnosti da bi račun tvrtke bio odblokiran u najkraćem vremenu. No, problemi se u IGH odavno vuku, a u ovoj godini, čini se, kulminiraju. Tekuće poslovanje, kako pokazuju podaci za prvo polugodište, ima i pozitivan rezultat, bilježi se čak bruto dobit od 3,8 milijuna eura, ali prihodi nisu dovoljni da zatvore stare dugove i osiguraju likvidnost kompaniji.

Tvrtka je prije deset godina prošla predstečajni postupak i zaključila nagodbu s vjerovnicima, kojima je zadnju ratu trebala isplatiti 30. lipnja ove godine. Prema nedavnoj objavi na ZSE, do kraja lipnja uplaćeno je vjerovnicima 49,54 milijuna eura za obveze nastale prije predstečajne nagodbe, a nepodmireno je ostalo 2,4 milijuna eura za kamate, te pet milijuna eura dospjele rate Senior duga.

Menadžment, kako ističu u IGH, nastoji regulirati odnose s vjerovnicima i podmiriti obveze. Obrazloženje za kašnjenje u podmirenju dugova pritom nalaze u nastojanju da se ono realizira prodajom i zamjenom dijela imovine koje je pod zalogom za predmetna dugovanja. “Trenutno smo u aktivnim pregovorima s vjerovnicima prema kojima još postoji dugovanje prema predstečaju, a ovaj kontinuirani proces ima za cilj rješavanje ovih obveza u idućim mjesecima”, poručuje Petrosian.

Petrosian

Trenutno smo u aktivnim pregovorima s vjerovnicima prema kojima još postoji dugovanje prema predstečaju, a ovaj kontinuirani proces ima za cilj rješavanje ovih obveza u idućim mjesecima.

Još se čeka izvješće

Valja napomenuti i da je IGH jedna od rijetkih tvrtki koje kotiraju na ZSE koja još nije usvojila revidirano financijsko izvješće za prošlu godinu, a najavila je, nakon nedavne sjednice Nadzornog odbora, to učiniti do kraja rujna. No, u posljednjem su revizorskom izvješću, za 2021., revizori ukazali na značajnu neizvjesnost u poslovanju IGH, te su upozorili na negativan kapital tvrtke i činjenicu da kratkoročne obveze premašuju kratkoročnu imovinu, što je vidljivo i iz posljednjeg kvartalnog, odnosno izvješća za prvo polugodište 2023.

U prvom polugodištu IGH je, inače, ostvario 14 milijuna eura poslovnih prihoda, ugovorio je ukupno 6,2 milijuna eura vrijednih novih poslova, a vodstvo ističe kako su poslovne aktivnosti usmjerene na otvaranje predstavništava na nova tržišta poput Egipta i Uzbekistana, gdje se očekuju novi infrastrukturni poslovi. Ranije blokade računa, najprije u veljači, kada su se suočili s problemom isplate plaća zaposlenicima, te dva puta u svibnju, tvrtka je riješila u svega nekoliko dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close