Atlanticu rasla prodaja, ali je pala profitabilnost

Autor: Suzana Varošanec , 25. travanj 2023. u 22:00
Predsjednik Uprave Emil Tedeschi/D. Višnjić/PIXSELL

Prodaja uvećana za 17 posto, no operativna dobit (EBITDA) bilježi smanjenje od 12 posto.

Atlantic Grupa u prvom kvartalu ove godine bilježi snažan rast prodaje u svim poslovnim i distribucijskim područjima te na svim važnijim tržištima.

Konkretnije riječ je o 215,6 milijuna eura prihoda od prodaje, što je rast od 16,8% u odnosu na isti period lani. Međutim, očekivano, i EBITDA je smanjena, i to za 12,2%, na 20,9 milijuna eura, kao i neto dobit za 20,4% (9,6 milijuna eura), sve pod utjecajem značajnih poskupljenja u širokom spektru poslovnih aktivnosti.

U svom komentaru predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi istaknuo je upravo cijene sirovina i ambalažnog materijala, logističkih i drugih usluga i energenata koji su i dalje na visokim razinama, što je utjecalo na profitabilnost.

“Pad profitabilnosti djelomično je ublažen optimiranjem internih resursa te povećanjem prodajnih cijena proizvoda. Uz snagu naših brendova i ljudi, operativnu učinkovitost te uz ulaganja u digitalizaciju, modernizaciju i održivost poslovanja, spremni smo za daljnji rast”, najavio je Tedeschi.

U prvom kvartalu započeta je suradnja Atlantic Grupe i Grupe Podravka osnaživanjem plasmana proizvoda obiju kompanija u SAD-u i Austriji. Jedan od Atlanticovih najmlađih brendova Jimmy Fantastic, nakon odličnih rezultata na hrvatskom, slovenskom i austrijskom tržištu, pripremljen je za lansiranje i na tržišta u istočnom dijelu regije.

Također u rastućoj kategoriji lansirana je i Cedevita vitaminska voda, dok je na krovu distributivnog centra Vukovina izgrađena njihova prva solarna elektrana. Tom se investicijom utječe na smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 3250 tona, što je jednako sadnji 98 hektara drveća, dok se značajne uštede očekuju zbog smanjenja ovisnosti o tržišnom kretanju cijena energije tijekom narednih 25 godina.

Uz uspješan prelazak na euro u hrvatskim sastavnicama grupe što je obuhvatilo prilagodbu 33 IT sustava, Atlantic je u prvom kvartalu dobio i novog predsjednika NO-a Zorana Vučinića, inače dosadašnjeg člana. Vučinić je na toj funkciji naslijedio Zdenka Adrovića, koji je vodio Atlanticov NO od osnutka 2006., a nastavlja kao član NO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close