Atlantic će tražiti povrat uplaćenih 7,7 milijuna kn

Autor: Suzana Varošanec , 27. svibanj 2020. u 22:00
Tvrtka Emila Tedeschija preuzela 2010. od Badela 1862 tvornicu vode kod Križevaca/BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Nakon spora od 10 godina Vrhovni sud promijenio je presudu Visokog upravnog koji je uvažio rješenje Hanfe.

Presudom Vrhovnog suda RH (VS) o kojoj je preko Zagrebačke burze izvijestila Atlantic Grupa, desetak godina stari slučaj dobio je epilog, i to s pravnom satisfakcijom kompanije u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija. Presuda otvara put Atlanticu za povrat plaćenog što navodno treba očekivati.

Izgleda da će to postati prvi takav slučaj u domaćoj praksi zbog povrata novca od istisnutih dioničara. Otvara se, čini se, i pitanje glede učinaka eventualnog regresa, kako se pokazuje, zbog neregularnog rješenja samog regulatora.

Slučaj koji je otvoren u procesu preuzimanja tvrtke Kalnička Voda Bio Natura Križevci zbog isplate ‘otpreminine’ dijelu tamošnjih malih dioničara na temelju Hanfina rješenja prometnuo se u prvi zahtjev koji očito slijedi od preuzimatelja Atlantic Grupe, za povrat neosnovanih uplata iznosa na račune manjinskim dioničarima.

Riječ je o glavnici 7,7 milijuna kuna, koliko im je Atlantic po rješenju Hanfe morao isplatiti, istodobno pokrenuvši pravnu bitku.

Kako iz Atlantica pojašnjavaju genezu slučaja, u rujnu 2010. potpisom ugovora sa zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom Kapitalni Fond te Badelom 1862 stekli su 96,73% dionica Kalničkih Voda Bio Natura.

U zakonskom postupku istiskivanja manjinskih dioničara stekli su i preostalih 3,27% udjela za 7,70 kn po dionici, potom tvrtku pripojivši Atlantic Cedeviti.

Krajem 2010. Hanfa je pokrenula postupak izvanrednog nadzora nad preuzimanjem te je kao zaključak tog postupka 2011. donijela rješenje o isplati dodatnog iznosa manjinskim dioničarima, 89,32 kuna po dionici.

S obzirom na obvezu postupanja po rješenju Hanfe, Atlantic Grupa je taj dodatni iznos isplatila manjinskim dioničarima, ali je i protiv rješenja Hanfe pokrenula upravni spor. On je završen presudom Visokog upravnog suda tako da je odbijena tužba Atlantica i potvrđeno rješenje Hanfe.

Protiv te presude podnesen je zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude zbog povrede zakona Vrhovnom sudu.

U konačnoj presudi VS-a preinačena je presuda Visokog upravnog suda, uvažena tužba Atlantic Grupe te poništeno rješenje Hanfe iz 2011. o isplati dodatnog iznosa manjinskim dioničarima Kalničkih Voda Bio Natura.

Takvim poništenjem rješenja Atlantic Grupa je sad ostvarila navedeno pravo na povrat u iznosu od 7,7 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close