Anton Kliman ispravlja Karamarkove propuste

Autor: Marija Brnić , 04. listopad 2016. u 14:01
Klub Papaya na Zrću radi još od 2002., a prostor je i dalje u najmu/Luka Stanzl/PIXSELL

U slučaju prodaje zemljišta na plaži Zrće, državno odvjetništvo zatražilo je da se prethodno jasno utvrdi granica pomorskog dobra.

Odluka države da vlasnicima Papaye, najpoznatijeg kluba na novaljskoj plaži Zrće, tvrtki Mondo, proda zemljište na popularnoj party destinaciji, koja je donesena polovicom ožujka, još uvijek nije provedena. Štoviše, Povjerenstvo za raspolaganje državnim nekretninama kojim trenutno predsjedava ministar turizma Anton Kliman spomenutu odluku nedavno je stavilo izvan snage.

Ono što posebno izaziva pažnju jest činjenica da je odluku o prodaji donijelo isto Povjerenstvo kada je njime predsjedavao bivši prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, a k tomu navedena odluka nije i jedina koju je staro Povjerenstvo donijelo i koja je u međuvremenu poništena. U dijelu javno dostupne dokumentacije Povjerenstva za nekretnine ne navode se i razlozi zbog kojih se važeća odluka Karamarkovog Povjerenstva poništava, no iz resornog Ministarstva turizma, kao i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) uvjeravaju kako izmjene ili poništenja odluka nemaju političku pozadinu, te da su uobičajene u radu tijela za raspolaganje državnim nekretninama.

U slučaju 3 i pol tisuće četvornih metara zemljišta na Pagu, kako nam je službeno pojašnjeno u DUUDI-ju, odluka o prodaji nije zaustavljena radi pritužbi na procijenjenu vrijednost zemljišta ili činjenicu da se prodaja trebala realizirati neposrednim pregovorima s kupcem, a ne putem prethodno provedenog javnog natječaja. Obustava sklapanja kupoprodajnog ugovora s Mondom uslijedila je nakon što on nije dobio pozitivno mišljenje nadležnog općinskog državnog odvjetništva. Kako nam je potvrđeno u DUUDI-ju, državno odvjetništvo zatražilo je da se prethodno jasno utvrdi granica pomorskog dobra, a na čemu je, ističu, za resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture županijsko povjerenstvo za utvrđivanje granica pomorskog dobra već započelo pripremu dokumenta.

Takav detalj, logično, trebao bi biti sastavni dio dokumentacije na temelju koje je Povjerenstvo i donosilo odluku. Sama prodajna cijena zemljišta na atraktivnoj lokaciji, a prema odluci iz ožujka radilo se o iznosu od 3,98 milijuna kuna, odnosno oko 150 eura po kvadratu, za DORH nije bila sporna, no hoće li i kakav efekt utvrđivanje granica pomorskog dobra imati na kvadraturu i njezinu cijenu, zasad nitko ne iznosi procjene. Kao niti kada bi ovaj proces mogao biti okončan.

Ipak, iz razgovora s Ivanom Bušljetom, jednim od suvlasnika Papaye i Monda, ne stječe se dojam da su zabrinuti odlukom Klimanova Povjerenstva. "Ugovor s državom još nije sklopljen jer je u međuvremenu Vladi izglasano nepovjerenje i proces je zamrznut. Čekamo formiranje nove Vlade i novog Povjerenstva za nekretnine, s kojima ćemo ići u proces zaključenja ugovora o kupnji zemljišta", rekao nam je Bušljeta. Službeno, napominje, o odluci Povjerenstva Mondo nije još obaviješten. Uvjeren je, pak, da je riječ o uobičajenoj proceduri preispitivanja odluka u postupku promjene čelnih ljudi u ministarstvima i državnim institucijama te da će ugovor o kupnji zaključiti na obostrano zadovoljstvo. 

Imovinska trakavica  
Mondov beach klub Papaya na Zrću posluje još od 2002. godine, s tim da je zbog neriješenih vlasničkih odnosa između Grada Novalje i Republike Hrvatske prostor imao u najmu. Rješavanjem imovinskopravnih pitanja otvoren je i prostor za prodaju zemljišta, za koji zakon predviđa mogućnost izravne prodaje postojećem korisniku. Jedna od odluka Karamarkova Povjerenstva za nekretnine, koja je također izmijenjena, jest ugovor o najmu zgrade u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici u prostorima poslovne zgrade Almerije. Osim pomicanja datuma najma za nekoliko mjeseci, izmijenjena je i cijena koju će Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo plaćati tvrtki Trius nekretnine. Zanimljivo je da će ta cijena prema novoj odluci biti čak neto viša od one koju je utvrdilo Karamarkovo Povjerenstvo. 

Digli račun na 18.350 kn
Sljedeće dvije i pol godine najamnina za prostor u kojem će raditi 90 zaposlenika umjesto 18.037 tisuća eura mjesečno će tu  agenciju stajati 18.350 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close