Anto Nobilo: Nitko se od osumnjičenih ne tereti se da je uzeo ijednu kunu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2019. u 13:23
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon ispitivanja, u državnom odvjetništvu će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg predsjednika uprave Uljanika Giannija Rossande, u srijedu je, nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu, izjavio da nikoga od osumnjičenih ne terete da su uzeli "niti jednu kunu u vlastiti džep" te da u slučaju Uljanik "nema isisavanja novca".

"Ono što je bitno, mogu reći, radi sprječavanja manipulacija, a pogotovu prema radnicima brodogradilišta Uljanik – nitko, ni Rossanda niti bilo tko drugi ne terete se da su uzeli niti jednu kunu u vlastiti džep. Nitko se ne tereti da je izvan sustava Uljanika izvukao ijednu kunu, nego se radi o kaznenim djelima gdje se tvrdi da je unutar sustava Uljanik došlo do poslova koji su oštetili neku od tvrtaka unutar sustava Uljanik, dakle, nema isisavanja novca", kazao je Nobilo.

Njegov branjenik, četvrtookrivljeni Rossanda na ispitivanju u tužiteljstvu branio se šutnjom, a Nobilo očekuje da će osumnjičeni sutra biti dovedeni pred suca istrage koji će odlučivati o istražnom zatvoru.

Tijekom jutra na ispitivanje su, uz Rossandu, dovedeni bivši predsjednik Uprave 3. maja Zdravko Pliško, bivši član Uprave Uljanika te sadašnji član Uprave Brodogradilišta Uljanik i predsjednik Nadzornog odbora Veljko Grbac, bivši direktor i član Uprave Brodogradilišta Uljanik Silvan Kranjc i bivši predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković, bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić i prokuris Uljanik plovidbe Darko Šorc te predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan.

Nakon ispitivanja, u državnom odvjetništvu će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor.

'Novac potrošen za poslovanje Uljanika'

Nobilo je novinarima nakon ispitivanja kazao da se Rossanda zbog složenosti predmeta, odnosno činjeničnog opisa koji se prostire na sedam, osam stranica, nije iznio obranu te se branio šutnjom. "I meni će trebati značajno vrijeme da bih uopće vidio o čemu se radi", dodao je.

Na pitanje ima li postupak veze s Uljanik plovidbom, rekao je da to još ne može reći. "Zasigurno, tako mi je i klijent potvrdio, sve tvrtke su unutar sustava Uljanika, novac iz Uljanika nije otišao, nema radničkih plaća koje su negdje usisane i skrivene, kao što je jučer plasirano u nekim medijima," kazao je.

Na pitanje gdje je novac ako ga nitko nije uzeo Nobilo je rekao novac nije izvučen već je "potrošen je za poslovanje Uljanika".

Na tvrdnju da su brodogradilišta i državni proračun oštećeni za 1,2 milijarde kuna, Nobilo je kazao da će se to tek vidjeti. "Tvrtka A unutar sustava Uljanik navodno je oštetila tvrtku B, a tvrtka B navodno je oštetila tvrtku C , ali izvan Uljanika taj novac nije otišao, nego se vrtio iz džepa u džep", kazao je.

Na pitanje o bogatim premijama, rekao je da se osumnjičenima to ne stavlja na teret. "Istraga će pokazati," naveo je Nobilo, dodavši da ne treba davati lažne nade. Dodao je da je puno dublja i složenija stvar zašto brodogradilišta nisu bila rentabilna, zašto nisu mogla poslovati u našem sustavu.

'Politički tajming'

Na pitanje je li riječ o političkom procesu, Nobilo je rekao da nije. "Ne, tajming je politički, da bi se loš efekt od sutrašnje odluke Vlade, koja će vjerojatno Uljanik poslati u stečaj, a 3. maj zbog biračkog tijela u Rijeci vjerojatno zadržati, da bi se bijes i ljutnja javnosti, prije svih radnika, usmjerila na, kako je u medijima rečeno, ovih 12 žigosanih, umjesto na Vladu".

"Ako politika može tajmingom pokrenuti kazneni postupak kada njima u političkom smislu odgovara, onda oni mogu i zakočiti kazneni postupak," naglasio je Nobilo i dodao da "nije lijepo živjeti u zemlji gdje se kazneni postupak pokreće i koči ovisno o interesima politike."

Naveo je primjer ministrice Žalac, kazavši da bi ona u u svakoj drugoj državi dala ostavku i "krenula bi istraga". "To je ta moć, da kada vam treba pokrenete, a kad ne treba zakočite," rekao je.

Na tvrdnju da šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbalić, koji kordinira akciju Uljanik, definitivno nije politički čovjek, Nobilo je rekao da je "Barbarić izvođač radova, da jučer uopće nije govorio o njemu, nego onima koji imaju političku moć i utjecaj".

Nobilo je ocijenio kako bi istraga mogla potrajati najmanje godinu i pol, a na pitanje je li sporna i pozajmica koja je 3. maj dao Uljnaiku, kazao je da misli da nije, ali da nije siguran.

U akciji Uljanik, zbog navodne štete od preko 1,2 milijarde kuna, privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close