Antičević Marinović: Još uvijek traju konzultacije oko zakona o pravosudnoj suradnji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. lipanj 2013. u 15:29
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Naglasila je kako je SDP-ova zadaća i odgovornost donositi zakone, pa i izmjene Ustava, koje neće biti motivirane pojedinačnim slučajevima ili odustajanjem od nekog zahtjeva

Predsjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo i SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović nije danas željela reći hoće li biti izmjena u zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU, kazavši da još uvijek traju konzultacije u najširem smislu.

Na novinarsko pitanje u Hrvatskom saboru, ukoliko sutra vlada bez izmjena usvoji usvoji zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, može li se očekivati neka vrsta 'kazna' iz EU, Antičević Marinović kazala je da će se pričekati do sutra, jer su "potrebne određene konzultacije i sutra ćete znati sve o tome". Upitana o kakvim konzultacijama se radi nije precizno odgovorila, rekavši da se "konzultacije vrše u širem smislu".

Upitana o najavi izmjene Ustava po kojoj zastara ne bi vrijedila za politička ubojstva počinjena na teritoriju Republike Hrvatske i drugih zemalja, odgovorila je da je to dobra inicijativa, jer težina takvih djela upućuje na to da zaslužuje ustavnu razinu. Napomenula je i da je to pitanje na ovaj ili onaj način opterećuje hrvatsko društvo čitav niz godina.

Antičević Marinović negirala je ocjenu oporbenih stranaka da je inicijativa o promjeni Ustava probni balon koji je SDP bacio kako bi umanjio priču o izmjeni zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU.

"To nije točno, a oporba ima pravo zanovijetati. Da nismo u zakonu postavlili ograničenje vezano uz europski uhidbeni nalog onda bi rekli da izručujemo hrvatske branitelje", rekla je.

Naglasila je kako je SDP-ova zadaća i odgovornost donositi zakone, pa i izmjene Ustava, koje neće biti motivirane pojedinačnim slučajevima ili odustajanjem od nekog zahtjeva izmjena zato što bi se to moglo ticati neke osobe ili grupacije. "Zakon radimo za sve", kazala je Antičević Marinović. Upitana zašto to nisu predlagali 2010. godine, kada su bile posljednje izmjene Ustava, odgovorila je da dobre stvari imaju lošu osobinu – da se kasno donose.

Osvrćući se na moguće posljedice, podsjetila je kako je Hrvatska često od medija i javnosti, s pravom, bila kritizirana da što god Bruxelles zatraži mi bespogovorno slušamo. "Ne želimo se inatiti. Ovo je jedna stvar koju su na sličan način učinile i druge zemlje pa ćemo vidjeti", kazala je. Upitala se i što je s hrvatskim državljanima koji su našli utočište u Njemačkoj, koji su pravosuđno osuđeni, i koje te zemlje ne izručuju. Izrazila je čuđenje kako nitko nije postavio pitanje što Hrvatska od Njemačke traži izručenje pravomoćno osuđene osobe (Ivan Radošević), a koga zbog gospodarskog kriminala traže dva županijska suda. Nitko ne postavlja to pitanje", rekla je. Smatra da Hrvatska prije svega treba poštivati vlastita pravosudna tijela, koja su dala pravosudni pravorijek. "Drugi će nas cijeniti koliko mi cijenimo sebe", kazala je Antičević Marinović koja je izrazila je čuđenje i što nitko nije postavio pitanje o nezastarjevanju kaznenih djela vezanih uz gospodarski kriminal, a što je Hrvatsku dugoročno traumatiziralo.

Komentirajte prvi

New Report

Close