Ante Žigman: Vrijednost mirovinskih fondova pala za 4 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2020. u 12:07
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U investicijskim fondovima građani su imali 23 milijarde kuna, njihova je vrijednost pala na 16 milijardi, i to zato jer su građani krenuli po udjele.

Gost N1 studija uživo bio je predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman, koji je govorio o velikom utjecaju koronavirusa na financijsko tržište u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je burza je pala za 21 posto u dva mjeseca, no i da je pozitivno što se povećao promet, koji je bio veći od milijardu kuna, odnosno dvostruko veći nego proteklih godina.

„U investicijskim fondovima građani su imali 23 milijarde kuna, njihova je vrijednost pala na 16 milijardi, i to zato jer su građani krenuli po udjele. Bitno je reći da je u određenim zemljama došlo do moratorija. Kod nas ne, mi smo tražili zalihu likvidnosti i sve se isplatilo“, ističe Žigman.

Kada je riječ o mirovinskim fondovima, oni su izgubili dio vrijednosti, rekao je Žigman i pojasnio da postoje A, B i C kategorije, gdje u se u C kategoriji, onih koji u mirovinu idu u idućih 5 godina, vrijednost čak i povećala. U B fondu bilježi se pad od 4.5 posto.

„Vrijednost mirovinskih fondova prije krize bila je 108 milijardi kuna, sada se smanjila na 104 milijarde. Ali svi mogu mirno spavati. Fondovi su dobro kapitalizirani, a kriza je i velika prilika za njih“, poručuje čelni čovjek HANFA-e.

Naglašava i kako ideja o nacionalizaciji drugog stupa nije ni ozbiljna, ni dobra.

„Naravno da će fondovi sudjelovati u potrebama države za novcem u ovoj situaciji, pomoći u financiranju deficita, ali to je aktivna uloga. Ali ne nacionalizacija, to nije na stolu i o tome se ne razgovara ozbiljno“, poručio je Žigman.

Dodao je i kako je odluka o zabrani isplate dividende za osiguravajuća društva dovela do zadržavanja oko 14 milijardi u Hrvatskoj, spremnih za reinvestiranje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”background-color: #ffffff;”> Ali svi mogu mirno spavat</span>

 

mi ko medvjedi..oni gube novce na Agrokoru..mi mirno spavamo

dosla korona ..mi opet mirno spavamo..

al kad dodje vrijeme da se mirovina primi..ima da se probudimo i to uz kontejner

 

New Report

Close