Dobar posao u Grčkoj: Prodao za 95, a otkupio za 43 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak, Tomislav Pili , 25. travanj 2017. u 13:41
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Andabak je sad ponovno u gotovo stopostotnom vlasništvu tvrtke koja upravlja lancem od 15 hotela.

Gotovo devet godina nakon što je prodao polovicu udjela u Sunce koncernu grčkom investicijskom fondu Marfin za 95 milijuna eura, Jako Andabak otkupio je navedeni udjel u Sunce koncernu od Grka, i to za 43 milijuna eura.

Andabak je postigao dobru cijenu stoga što se grčki fond još s početkom krize u Grčkoj našao u problemima.  U strategiju spašavanja tvrtke spada i prodaja dijelova koji ne spadaju u njihovo temeljno poslovanje, zbog čega su se odlučili na prodaju ispod cijene, unatoč tome što Sunce koncern kontinuirano dobro posluje. Andabak je sad ponovno u gotovo stopostotnom vlasništvu kompanije koja upravlja lancem od 15 hotela Bluesun u šest destinacija na Jadranu i kontinentu, a dodatan kapital za ambiciozne investicije u kapacitete planira prikupiti uvrštavanjem Sunce koncerna na Zagrebačku burzu.  Za Poslovni dnevnik Jako Andabak potvrdio je da je u tijeku transakcija koja bi se prema najavama Marfina trebala zaključiti do 15. lipnja, čime će se steći uvjeti za uvrštenje dionica na Burzu.

"Želimo kompaniju učiniti transparentnijom prema investitorima. Uvjereni smo u ozbiljan rast na turističkom tržištu, posebno u segmentu kapaciteta s četiri i pet zvjezdica. Stoga će nam u narednom razdoblju trebati dokapitalizacija. Očekujemo da bi prikupili između 60 i 70 milijuna eura", otkriva Jako Andabak.Kako neslužbeno doznajemo, ovo nije jedina turistička kompanija koja ove godine namjerava izaći na Zagrebačku burzu. Iako se dio financijaša pribojavao da će te planove raspršiti potres na tržištu kapitala koji je izazvao Agrokor, analitičari smatraju kako se turističke kompanije ne trebaju pribojavati bijega investitora. "Što se tiče turističkih kompanija koje kotiraju na burzi, one gotovo da i nisu izgubile na vrijednosti otkako traje priča o Agrokoru", ističe Roman Rinkovec, član Uprave Credosa.

 

70 milijuna

eura želi prikupiti koncern izlaskom na Zagrebačku burzu

Naime, tijekom ožujka specijalizirani indeks turističkih kompanija CROBEXturist oslabio je svega 2,5 posto, nasuprot CROBEX-u koji se strmoglavio više od 10 posto. Za projekte podizanja kvalitete kapaciteta kao što planira Sunce interesa investitora uvijek će biti i slučaj Agrokor to neće promijeniti, ocjenjuje Rinkovec. "Novca na tržištu ima i projekti koji su atraktivni neće imati problema. Oni će taj novac i uzeti", smatra Rinkovec.  Kako je poznato, Marfin Investment koji je u trgovini hrane i pića, nekretninama, IT-u, trajektnom prijevozu, ali i bolničkom sektoru, već nekoliko godina pokušava prodati svoj udjel u Sunce koncernu kako bi stabilizirao poslovanje pogođeno krizom u Grčkoj. Andabak je bio jedini dovoljno zainteresiran kupac koji dobro zna što kupuje, i s tim ima ambiciozne planove za hotelsku kompaniju koja je lani ostvarila oko 50 milijuna eura prihoda.  

U 2017. kompanija ulaže u hotele Berulia u Brelima (9,5 mil. €) te Jadran u Tučepima (12 mil. †). Hoteli će poslovati pod brendovima turoperatora Thomas Cook i TUI, koji će ih i puniti temeljem višegodišnjih ugovora. Ulažu i u Zračnu luku Brač u kojoj Hoteli Zlatni rat s Brača imaju 50,19 posto udjela, te 1,6 milijuna eura u hotel za zaposlenike u Zadvarju iznad Brela. Hanfa je Sunce koncernu odobrila prospekt uvrštenja 4,4 milijuna redovnih dionica nominalne vrijednosti 100 kuna, iako će se potencijal trgovanja na Zagrebačkoj burzi moći otvoriti tek nakon zaključenja procesa otkupa dionica od grčkog investicijskog fonda. Naime, na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), kompanija nema dovoljno slobodnih dionica (free float) za uvrštenje na Službeno tržište za koje je potreban free float od 25 posto, niti za Redovno tržište koje zahtijeva 15 posto free floata.

Naime, podaci SKDD-a još uvijek pokazuju kako sve dionice kompanije drži samo šest dioničara. Polovicu drži grčka tvrtka MIG Leisure & Real Estate Croatia, 16,4 posto u vlasništvu je Lucidusa (većinski vlasnik Jako Andabak), a ostatak dionica drži obitelj Andabak. Doduše, s burze tvrde kako mogu uvrstiti i dionice koje ne udovoljavaju uvjetu udjela slobodnih dionica procijene li da tržište može uredno funkcionirati, a Andabak podsjeća kako će zaključivanjem transakcije dobiti dovoljan udjel free floata.

Kako neslužbeno doznajemo, ovo nije jedina turistička kompanija koja ove godine namjerava izaći na Zagrebačku burzu. Iako se dio financijaša pribojavao da će te planove raspršiti potres na tržištu kapitala koji je izazvao Agrokor, analitičari smatraju kako se turističke kompanije ne trebaju pribojavati bijega investitora. "Što se tiče turističkih kompanija koje kotiraju na burzi, one gotovo da i nisu izgubile na vrijednosti otkako traje priča o Agrokoru", ističe Roman Rinkovec, član Uprave Credosa. Naime, tijekom ožujka specijalizirani indeks turističkih kompanija CROBEXturist oslabio je svega 2,5 posto, nasuprot CROBEX-u koji se strmoglavio više od 10 posto. Za projekte podizanja kvalitete kapaciteta kao što planira Sunce interesa investitora uvijek će biti i slučaj Agrokor to neće promijeniti, ocjenjuje Rinkovec. "Novca na tržištu ima i projekti koji su atraktivni neće imati problema. Oni će taj novac i uzeti", smatra Rinkovec.  
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Budući da je u kratkom razdoblju nakon provedene privatne transakcije otkupa udjela od Marfina planirano uvrštenje na burzu i dokapitalizacija, a u svjetlu najavljenog transparentnog i fer odnosa prema vanjskim dioničarima, nameće se pitanje zašto te dvije transakcije nisu spojene, dakle zašto Marfinu nije omogućeno da na burzi proda svoj udio kroz kombinirani IPO/SPO. Andabak je u tom slučaju pod istim uvjetima kao i ostali novi investitori koje kani privući mogao plasirati svojih 43 milijuna eura, Marfin bi vjerojatno dobio veću cijenu za svoj udio, Andabak manji postotak vlasništva za svojih 43 milijuna, a novi investitori pozitivan signal da se vanjske dioničare tretira pošteno.

Andabak je lopina made in HR

Kako može nešto, što je koštalo 90 mio. € a sada košta polovicu biti dobar deal? Svakome, to nema rupu između dva uha, ovo je jako loša vijest. Prvo, kompanija je u tako lošem stanju da joj je vrijednost pala 50% i drugo nitko od investitora nije htio ponuditi grčkom fondu niti 5% više, nego što je Andabak učinio. Ergo, tko će biti ti hrabri invesitori u budućnosti, kad nisu htjeli ući u igru sada, a imali su priliku kupiti 49% kompanije za pedesetak mio. €.

Pazi ovo: “Želimo kompaniju učiniti transparentnijom prema investitorima….. Stoga će nam u narednom razdoblju trebati dokapitalizacija. Očekujemo da bi prikupili između 60 i 70 milijuna eura” ha, ha, ha, od ovoga treba da se bježi kao vrag od tamjana. Baš me zanima tko će tu poželjeti spržiti lovu??

New Report

Close