Jako Andabak najavio svoj idući veliki manevar

Autor: Ana Blašković, Marija Crnjak , 14. studeni 2017. u 14:00
U transakciji vrijednoj 31,5 milijuna eura preuzimaju Hotel TUI Blue Jadran

Andabakovo Sunce koncern već drži 11 hotela na Jadranu, a njemački TUI je najveći svjetski turoperator.

Sunce koncern, u čijem je vlasništvu 11 hotela na Jadranu pod kišobranom brenda BlueSun, i najveći svjetski turoperator TUI produbljuju suradnju na hrvatskom tržištu. 

Dvije kompanije formirat će zajednički pothvat (joint venture) i osnovati zajedničko upravljačko poduzeće koje će upravljati Hotelom TUI Blue Jadran u Tučepima u transakciji vrijednoj 31,5 milijun eura, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi. Najavljena transakcija trebala bi se odvijati u dvije faze; u prvoj će Hoteli Tučepi, u vlasništvu koncerna Jake Andabaka, prepustiti polovicu vlasničkog udjela nad Puntom Zlatarac Tučepi njemačkom partneru.

U tom paketu TUI dobiva polovicu u potpunosti renoviranog hotela TUI Blue Jadran na makarskoj rivijeri. Riječ je o hotelu s 4,5 zvjezdice i 161 sobom otvorenom početkom srpnja ove godine koji posluje pod franšizom TUI-ja, a jedini je TUI Blue hotel pod lokalnim upravljanjem. Vrijednost polovice hotelske kompanije njemački turoperator procijenio je na 31,5 milijuna eura, no Andabaku će platiti tu vrijednost umanjenu za iznos dugova Punta Zlatarca. O kojem je konačnom iznosu riječ, nije objavljeno. U drugom koraku dva će partnera osnovati zajedničko Upravljačko društvo, Management Company (MgtCo), koje će preuzeti upravljanje Puntom Zlatarac i portfeljem kad zaživi kao joint venture. U toj će kompaniji TUI imati 51, a Sunce 49 posto udjela. 

"Kao što je hrvatski partner objavio, Sunce i TUI su postigli dogovor o formiranju joint venturea. Ta kompanija u svom vlasništvu ima novootvoreni hotel TUI Blue Jadran u Tučepima. Nakon uspješnog otvorenja prvog TUI Blue hotela u Hrvatskoj 1. srpnja 2017., s joint venture kompanijom TUI osnažuje svoje partnerstvo ", kratko su komentirali suradnju u tom turoperatoru koji godišnje ostvari 19,5 milijardi eura prihoda i u vlasništvu ima više od 300 hotela sa 214.000 kreveta. Njemačkom turoperateru to nije prvi vlasnički ulaz u hotelski biznis u Hrvatskoj. Prije četiri godine ušao je u partnerstvo s Karisma Hotels Adriaticom (KHA), strateškim partnerstvom istoimenog meksičkog lanca hotela i Agrokora. 

 

43 milijuna

eura platio je Andabak Grcima polovicu udjela u Suncu

Financijsku injekciju Jako Andabak iskoristit će za jačanje bilance Sunce koncerna u sklopu sveobuhvatnog refinanciranja financijskog duga. Ta hotelska kompanija ostvarila je gotovo 340 milijuna kuna prihoda u ove godine te EBITDA-u od 116 milijuna kuna. Dugoročne obveze su premašile 500,5 milijuna kuna, od čega su 372 milijuna kuna bili dugovi prema bankama. Kratkoročni dugovi dosežu 265 milijuna kuna, pri čemu na banke otpada 160 milijuna kuna. Drugim riječima, za više od 530 milijuna kuna Sunce koncern oslonio se na banke.  U sklopu preslagivanja duga Sunce je prije desetak dana potpisalo Mandatno pismo s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) s ciljem smanjenja kamatne stope i broja kreditora, produljenja ročnosti i povećanja udjela duga s fiksnom kamatnom stopom što bi u konačnici trebalo smanjiti pokazatelje zaduženosti.

EBRD je također ponudila financiranje dijela kapitalnih ulaganja, a očekuje se da će se aranžmanu priključiti i nekoliko domaćih poslovnih banaka. Na pitanje da li je prodaja dijela portfelja uvjet EBRD-a, većinski vlasnik Sunca Jako Andabak u razgovoru za Poslovni dnevnik rekao je da su te dvije transakcije odvojene. "Ne radi se o uvjetu EBRD-a, to je jednostavno naš i interes TUI-ja", rekao je Andabak napominjući da detalje ne smije otkrivati zbog pravila Londonske burze na kojoj kotira TUI.

"Nama jačanje suradnje s TUI-jem znači puno jer se radi o najvećem turoperateru na svijetu, našem strateškom partneru za dovođenje gostiju", kaže Andabak. Nakon što je u travnju od grčkog investicijskog fonda Marfin u sjajnom manevru otkupio polovicu svog udjela u Suncu za 43 milijuna eura (upola manje nego pošto im je isti prodao devet godina ranije), u lipnju mu je u vlasničku strukturu ušao Erste Plavi mirovinski fond. Usporedo s jačanjem suradnje s TUI-jem, Sunce sada nastavlja planove za izlazak na burzu.

U ranijim medijskim istupima Andabak je najavljivao da izlaskom na tržište kapitala želi prikupiti između 60 i 70 milijuna eura za dalja ulaganja i proširenje kapaciteta. Suradnja s EBRD-om i peglanje bilance Suncu će dobro doći za ocrtavanje bolje slike pri ponudi dionica. O tome kada bi se to moglo dogoditi čelnik Sunca nije želio govoriti, no ako je suditi po zadnjih godinu dana obilježenoj kolapsom Agrokora, investitori na Zagrebačkoj burzi najmanje su bili neraspoloženi upravo prema turističkim kompanijama. Dok je Crobex od početka godine pao gotovo 6,7 posto, indeks CROBEXturist istovremeno je porastao više od 15 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Citat: “Nakon što je u travnju od grčkog investicijskog fonda Marfin u sjajnom manevru otkupio polovicu svog udjela u Suncu za 43 milijuna eura (upola manje nego pošto im je isti prodao devet godina ranije)”! Svatko normalan iz poslovnog okruženja bi prije rekao, da je kompanija toliko izgubila na vrijednosti. Nebi Grci prodavali po tim kondicijama, da su našli nekoga, tko je bio voljan platiti više. Ova cijena više govori o poslovnim rezultatima Bluesuna.

New Report

Close