Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Amodo nudi baš ono što je u ovoj krizi imperativ

Marijan Mumdžiev, izvršni direktor Amoda.

Marijan Mumdžiev
15. prosinac 2022. u 22:00
Marijan Mumdžiev/Matko Stanković

Pandemija u 2020. je velikim dijelom uzrok stanja globalne ekonomije danas. Zbog velikih količina novca koje su vlade dijelile građanima, opstruiranih lanaca opskrbe i drugih tržišnih devijacija, danas smo suočeni s visokom inflacijom.

S obzirom na očekivane reakcije centralnih banaka, imamo dobru indikaciju o tome kakvu ekonomsku situaciju možemo očekivatii. Centralne banke žele staviti inflaciju pod kontrolu, a njihovi instrumenti, osim što pomažu pri ostvarenju ciljeva, donose i neke neželjene efekte kojima će društvo biti izloženo.

Za očekivati je da će se kapital preusmjeriti iz visoko rizičnih i visoko inovativnih segmenata u malo manje rizične, ali i manje inovativne. Investitori će tražiti sigurniji povrat investicije – imat će manji apetit za rizikom. Na vodećem svjetskom tržištu za inovacije i tehnologiju, u Americi, već se da uočiti reakcija tržišta na očekivanu ekonomsku klimu, gdje kompanije daju viši prioritet osiguranoj likvidnosti, nego drugim financijskim parametrima.

Do kapitala će biti teže doći, tvrtke će morati osigurati likvidnost iz rezervi i prihoda, te kroz smanjenje troškova. To će utjecati na tržište rada, gdje je realno očekivati rezanje radnih mjesta. Očekivana tržišna dinamika imat će negativan utjecaj i na samu potrošnju korisnika te poslovanje poduzeća.

Stopa potrošnje kao i volumen plasmana određenih proizvoda na tržište bit će manja nego u proteklom razdoblju, što će promijeniti politiku zapošljavanja u IT sektoru, te stabilizirati situaciju na tržištu rada. Za tvrtke koje imaju osigurane prihode i likvidnost to predstavlja priliku, jer će lakše i povoljnije moći zaposliti talente. Za očekivati je da će navedene promjene na tržištu kapitala negativno utjecati na dinamiku predstavljanja novih i razvoja postojećih inovacija na tržištu.

Startup eko sustav koji se jako razvio posljednjih 10 godina u Hrvatskoj, sad će biti izložen novoj realnosti gdje će se od njega očekivati veća razina zrelosti i spremnosti. Srećom, iza sebe imamo razdoblje velikih uspjeha koje je dalo potreban vjetar u krila IT sceni, te sam uvjeren da nas nove okolnosti neće zateći nespremnima.

S druge strane, smatram da će se navedene promjene pozitivno reflektirati na poslovanje Amoda. Rast inflacije dovest će do rasta troška osiguravatelja, što će rezultirati povećanjem cijena polica osiguranja. Istodobnno, raspoloživi kapital krajnjeg korisnika bit će jednak ili manji te će se takve promjene sve teže podnositi.

Osiguravatelji će morati pronaći način kako držati premije pod kontrolom i unutar prihvatljivog raspona. To je ono što Amodo tehnologija omogućava – smanjenje troška po polici osiguranja i, samim time, kontrola iznosa premija. Upravo i jedino tako osiguravatelji će biti u situaciji da očuvaju i povećaju tržišni udio.

New Report

Close