Amnesty International: I Ćilipi su korišteni za tajne letove CIA-ina zrakoplova Boeing 737

Autor: Goran Borković , 06. travanj 2006. u 06:30

Tonči Peović, direktor dubrovačke Zračne luke: ‘Avion je bio na Čilipima u travnju prošle godine’

Amnesty International objavio je jučer da je zrakoplov Boeing 737 kojim se, kako tvrde međunarodne humanitarne udruge, služila američka obavještajna služba CIA od 2002. do 2005. godine za prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam dvaput sletio na aerodrom u Dubrovniku.

Odvoženi na saslušanja
Navode Amnestyja da je avion registracijskog broja N4476 bio u Dubrovniku potvrdio je Poslovnom dnevniku direktor te Zračne luke Tonči Peović. “Avion je bio na Čilipima u travnju prošle godine. Prema našim podacima, bio je u transferu tako da nije obavljao nikakve aktivnosti što se tiče ulaska ili izlaska putnika. Osim toga, nemamo dodatnih informacija”, kazao je Peović koji nije znao odgovoriti za koju kompaniju je avion letio. Riječ je o zrakoplovu koji je prije nosio broj N313P i oko kojeg se u Europi podigla velika bura nakon što je objavljeno da se njime koristi CIA za nelegalan prijevoz zarobljenika osumnjičenih za terorizam u treće zemlje poput Uzbekistana ili arapskih država. Ondje se, objavili su mediji, obavljaju saslušanja uz mučenja i zlostavljanja uhićenih, posebno ako ih se povezuje s al-Qa’idom ili talibanima. Zrakoplov koji je sletio najmanje jednom u Hrvatsku Amnesty opisuje kao avion kojim je njemački državljanin Khaled al Masri, pogrešno osumnjičen za terorizam, prebačen iz Skoplja u Afganistan u siječnju 2004. i kojeg je međunarodna humanitarna udruga Human Rights Watch identificirala kao “zrakoplov koji je CIA koristila za prebacivanje nekoliko zatočenika u Europu, Afganistan, Bliski istok 2003. i 2004. i iz tih zemalja, te koji je slijetao u Poljsku i Rumunjsku u okviru izravnih letova iz Afganistana u 2003. i 2004.”.
Amnesty ne spominje dodatne podatke o slijetanjima u Hrvatsku, nego navodi da SAD koristi privatne zrakoplovne tvrtke kao paravan za tajni prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam u zemlje u kojima su ih mogli ispitivati i zlostavljati, što je američka vlada demantirala.

Let za Guantanamo
U izvješću se iznosi podatak o približno 1000 letova u izravnoj vezi sa CIA-om, a prema podacima te nevladine organizacije CIA je koristila uglavnom europski zračni prostor. Osim Hrvatske, spominju se i Češka, Njemačka, Grčka, Italija, Makedonija, Malta i Rumunjska. Inače, prije nekoliko mjeseci Amnesty je objavio da se među jedanaest tisuća zatvorenika u američkoj bazi Guantanamo na Kubi nalaze i zatvorenici koji su u taj logor transferirani iz Hrvatske. Amnesty je utvrdio da je većina zarobljenih transferirana iz Afganistana, Pakistana i Iraka, a manji dio iz Hrvatske, Albanije, Bosne, Makedonije, Gambije, Indonezije, Italije, Jordana, Kenije, Libije, Malezije, Sudana, Tanzanije i Zambije. Američka državna tajnica Condoleeza Rice priznala je da su zrakoplovi CIA-e Europu nadlijetali u čak 800 navrata te da su europske obavještajne službe upoznate s tim aktivnostima.

Preregistracije spornog aviona

Sporni avion najprije je bio registriran na tvrtku Stevens Express Leasing Inc., da bi potom bio preregistriran 1. svibnja 2002. na Premier Executive Transport Services i potom 1. prosinca 2004. kao jedini avion kompanije Keeler & Tate Management.

Komentirajte prvi

New Report

Close