Amerikanci su naše parketare ‘zaskočili’ još u Hannoveru. I evo ih u Vegasu

Autor: Marija Brnić , 31. siječanj 2020. u 07:11
Prema posljednjim podacima, u devet mjeseci 2019. u SAD je iz Hrvatske izvezeno parketa u vrijednosti od oko 700 tisuća eura/GettyImages

Trgovinski ratovi u jednu ruku im odmažu, u drugu pomažu pa treba pratiti situaciju na tržištu i vući prave poteze u pravo vrijeme.

Na Domotexu, najvećem i najznačajnijem svjetskom sajmu podova koji je prije dva tjedna održan u njemačkom Hannoveru, na kojem se diktiraju trendovi i ugovaraju novi poslovi, hrvatski parketari prvi put privukli su ozbiljan interes većih kupaca iz SAD-a. 

Osjetivši mogućnost za izlazak na to veliko tržište naši parketari nisu oklijevali – njih pet: DI Novoselec, Drvoproizvod, Pan Parket, PPS-Majur i Spačva, u organizaciji HGK zaputilo se odmah na najveći sektorski sajam na američkom tržištu The Intarnational Surfaces Event (TISE) u Las Vegasu. Proizvodnja parketa jedna je rijetkih u Hrvatskoj koja je gotovo u cijelosti izvozno orjentirana.

 

Smiljanić

Na ruke nam idu sankcije Kini, ali i tečaj dolara i eura.

Čak 90 posto parketa prodajemo na inozemnim tržištima, dominantno u Njemačkoj, gdje završi polovica hrvatske proizvodnje. Posljednjih godinu dana proizvođači parketa su se u potrazi za novim kupcima sve više otiskivali na udaljena tržišta, prije svega u Kinu, no sada im SAD postaje novi izazov. 

Na ruku im, kaže direktor Pan Parketa Daniel Smiljanić, ujedno i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke inudstrije HGK, ide ne samo postojanje sankcija na uvoz iz Kine, što je rezultat političkih i diplomatskih sukoba između SAD-a i Kine, nego i tečaj dolara i eura. 

Trgovinski ratovi u jednom dijelu poslovanja proizvođačima u drvnom sektoru su, kako kaže direktor Drvoproizvoda Igor Leščić, nanijeli štetu, ali u drugome im i pomažu. Stoga je, dodaje, važno pratiti situaciju na tržište i vući prave poteze u pravo vrijeme. 

Takav potez mogao bi biti i njihov dolazak na sajam u Vegasu, na kojemu izlaže oko 800 parketara iz cijelog svijeta, a procjene su da će okupiti 50 tisuća posjetitelja, uglavnom velikih kupaca koji na takvim sajmovima dogovaraju suradnju.

Drugim riječima, ugovori koji se zaključuju su jako veliki, pa Lešić zaključuje kako će, uspiju li potpisati konkretan posao, riječ biti o značajnim količinama. Prema posljednjim podacima, u devet mjeseci 2019. u SAD je iz Hrvatske izvezeno parketa u  vrijednosti od oko 700 tisuća eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close