Američki naftaši u Dubrovniku: Počinjemo bušiti za tri godine

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2015. u 10:30
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Naglašeno je da će se od 2015. do 2018. godine provoditi seizmičko snimanje i tumačenje podataka, dok je razdoblje do 2020. godine predviđeno za istražna bušenja.

Gradonačelnik Andro Vlahušić primio je predstavnike korporacije Marathon Oil, jedne od pet kompanija koje je Vlada Republike Hrvatske odabrala za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu – izvijestili su iz Ureda gradonačelnika.

Izaslanstvo kompanije sa sjedištem u Houstonu, Texas ovog tjedna u posjeti je Hrvatskoj s ciljem „upoznavanja i suradnje sa svim dionicima ključnim za projekt“.

Gradonačelnika Vlahušića, pročelnicu UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelenu Lončarić i pročelnika UO za poduzetništvo, turizam i more Milana Perića upoznali su s osnovnim informacijama o društvu koje ove godine obilježava 128. godišnjicu poslovanja i zapošljava 3.000 ljudi.

Uz iznošenje pregleda aktivnosti istraživanja nafte i plina predočen je i okvirni prikaz rokova. 

Naglašeno je da će se od 2015. do 2018. godine provoditi seizmičko snimanje i tumačenje podataka, dok je razdoblje do 2020. godine predviđeno za istražna bušenja. Samoj eventualnoj eksploataciji ugljikovodika ne bi se pristupalo prije 2025. godine.

Gradonačelnik Vlahušić istaknuo je da je u ovoj fazi razvoja projekta činjenično i točno informiranje javnosti od presudnog značaja, jer među građanima postoji niz bojazni oko ekoloških komponentni projekta i mogućih negativnih utjecaja na osnovnu gospodarsku djelatnost – turizam. 

Stoga je gradonačelnik predložio održavanje niza javnih izlaganja, među njima i predstavljanje projekta Gradskom vijeću, objavila je Slobodna Dalmacija.

Predstavnici Marathon Oil-a istaknuli su kako je ovotjedni posjet Hrvatskoj tek prvi korak "u uključivanju svih dionika i upoznavanja javnosti s pitanjima koja ih zabrinjavaju“. 

Komentirajte prvi

New Report

Close